More

  Воената служба може да стане товар за германската економија: БДП се очекува да падне за 1,6 отсто

  spot_img

  Германската економија би можела да плати огромна цена за воведувањето задолжителна воена служба, предупреди во средата институтот ifo, проценувајќи дека економската загуба може да достигне 70 милијарди евра.

  Во зависност од сценариото, германскиот БДП може да се намали за еквивалент од три до 70 милијарди евра, пресметаа економистите на ИФО.

  Воениот рок за сите млади луѓе на одредена возраст би значел пад на БДП за 1,6 отсто, односно за нешто под 70 милијарди евра.

  Една четвртина од генерацијата под воена служба би го намалила БДП за 0,4 отсто, односно за околу 17 милијарди евра, пресметале тие, потсетувајќи дека таков модел важел до укинувањето на задолжителната воена служба во 2011 година.

  Според нивните пресметки, шведскиот модел на воена служба за пет отсто од припадниците на одредена генерација би чинел три милијарди евра, со пад на БДП за 0,1 отсто.

  Трошоците би настанале првенствено затоа што младите подоцна би почнале да го развиваат човечкиот капитал и да создаваат средства, објаснува ifo.

  „Пологична алтернатива на воената служба би била да се распределат повеќе ресурси за Бундесверот за да стане поатрактивен работодавач“, предлагаат тие.

  Така, повисоките плати за воените обврзници, на пример, би го оптоварувале буџетот, но трошоците за економијата би биле половина повеќе, според сите три сценарија, нагласува раководителот на Центарот за меѓународни споредби на институциите и миграцијата на ИФ. Пану Поутвара.

  Законите дозволуваат повторен воен рок во случај на војна, а министерот за одбрана Борис Писториус неодамна претстави нов модел на воена служба за пополнување на редовите на Бундесверот, кој предвидува испраќање прашалник за регистрација на воен рок за да се утврди колку млади луѓе се заинтересирани за доброволна војска. Сервис.

  Писториус го нарече моделот „селективен воен рок“ кој ќе и овозможи на армијата да ги повикува само „најподготвените, најпогодните и најмотивираните“ за обука, а истиот ќе трае шест месеци, со можност за продолжување за уште 17 месеци.

  Министерството проценува дека Бундесверот би можел да регрутира 5.000 млади луѓе од следната година меѓу 400.000 кандидати од одредена генерација, според агенцијата dpa.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img