More

  Во вторник се очекува поскапување на бензините, а поевтинување на дизелот

  spot_img

  Во вторник се очекува поскапување на бензините, а поевтинување на дизелот во Словенија, пишува порталот Moje Finance.

  Во вторник повторно ќе има промени во цените на горивата регулирани од владата. Доколку нема промени во акцизите и маржите на дилерите, сопствениците на возила на бензин може да очекуваат поскапо гориво, додека сопствениците на дизел мотори веројатно ќе заштедат.

  По падот и стагнирањето на цените кон крајот на минатото лето, горивата годинава најмногу поскапе. Во последните две недели, врз основа на кои ќе се утврдува новата регулирана цена, на Блискиот Исток дојде до ескалација на тензијата, која предизвика флуктуации и скокови на цената на суровата нафта. По гранатирањето меѓу Иран и Израел, цената на газиран пијалок од 159 литри достигна највисоко ниво во последниот полугодишен период од 92 долари, а потоа падна на 86 долари.

  Нестабилноста го отежнува предвидувањето на цените, особено со Мои финансии, каде што подготвуваат прогнози.

  Поевтин дизел, поскап бензин
  Службеникот предвидува дека бензинот ќе поскапи за приближно еден цент. Цената за литар на тој начин би изнесувала 1,55 евра. „Кај суровините забележуваме помал раст, така што е забележливо влијанието на послабото евро. Доколку прогнозата се покаже како точна, бензинот би чинел повеќе од дизелот за прв пат во последните две и пол години, бидејќи внимателно го следиме движењето на цените на горивата“, напишаа во „Мои финансии“.

  Од друга страна, дизелот треба да поевтини за еден и пол цент. Така, еден литар би чинел приближно 1,53 евра.

  Владата на крајот на март ја продолжи регулативата со која максималната дозволена маржа за дизелот е 0,0783 евра за литар и 0,0794 евра за литар за бензин. Ова е два центи помалку отколку што беше до декември минатата година. Цените на моторните горива на автопатската крстосница се формираат едноставно.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img