More

  Во училиштата во Загреб има епидемија на хепатитис. Ова се симптомите

  spot_img

  Во Загреб веќе два месеца владее епидемија на хепатитис А или заразна жолтица, а најголем број заболени се средношколци, пишува во понеделникот Јутарњи лист.

  Од почетокот на март имаме евидентирано 57 случаи на заболени од хепатитис А, најмногу кај средношколци. Предизвикувачкиот агенс е вирусот на хепатитис А, кој се пренесува по феко-орален пат, односно со внесување на контаминирана вода или храна во столицата на заразено лице или во раце контаминирани со столицата на заразено лице.

  Болеста била пријавена кај ученици од три училишта и нивните домашни контакти. Но, епидемијата е целосно под контрола, а околу 45 пациенти веќе се опоравиле. Можно е на крајот бројот на заболени да биде поголем бидејќи периодот на инкубација за хепатитис А е еден месец, во некои случаи и два месеци – изјави Бранко Колариќ, директор на Наставниот институт „Др. Андрија Штампар “во Загреб.

  Училиштата добија инструкции кои им ги пренесоа на родителите и децата. Сепак, би апелирал до сите граѓани да ја одржуваат хигиената на рацете, нагласи Колариќ.

  Според порталот Директно, епидемијата на хепатитис А започнала во Угостителско-туристичкиот колеџ, каде готвачот не знаејќи дека е заразен од хепатитис А, подготвувал оброци за децата.

  „Тоа може да се случи. За време на празниците почнаа да се јавуваат случаи на хепатитис. Отпрвин тоа беше спорадичен случај, а потоа во неделата еден колега ми кажа дека се појавил уште еден. После тоа веднаш контактирав со дежурниот епидемиолог и заедно со него донесовме бројни мерки“, потврди за порталот Директно Младен Смодлака, директор на Угостителско-туристичкиот факултет.

  „Инспекцијата ги презеде сите потребни мерки, се е дезинфицирано, деновиве се земени брисеви, па ќе видиме какви ќе бидат резултатите. Веќе ништо не правиме со храна додека не помине опасноста. Децата немаат ни вежби на училиште. Сега се изведуваат онлајн, а теоретската настава се изведува со високи епидемиски мерки“, додаде Смодлака.

  Хепатитис А или заразна жолтица е акутно заразно заболување на црниот дроб предизвикано од вирусот на хепатитис А. Често се нарекува „валкани раце“, бидејќи најчесто се пренесува преку неизмиени раце, контаминирана храна или вода и близок контакт со заразено лице, вклучително и сексуално.Јутарњи лист Тања Рудеж.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img