More

  Во Јадранот се појави риба неколку стотици пати поотровна од цијанид

  spot_img

  Во Јадранското Море поради температурните промени секоја недела се појавува нов вид. Пред неколку месеци, рибар во близина на островот Кошара во близина на Пасман улови отровна риба, сребрена ритачка риба (Lagocephalus sceleratus).

  Станува збор за исклучително отровен и смртоносен вид, кој во своите мускули, гонадите, црниот дроб и кожата содржи силен термостабилен отров, тетродотоксин. Неговата консумација е забранета во земјите на ЕУ, но во Јапонија тоа е гастрономски деликатес познат како „фугу“, кој се подготвува по посебни процедури поради неговиот смртоносен отров.

  Се верува дека овој термостабилен отров е неколку стотици пати посилен од цијанидот.

  За каква риба се работи, го прашавме д-р Јаков Дулчиќ, раководител на лабораторијата за ихтиологија и крајбрежен риболов при Институтот за океанографија и рибарство во Сплит.

  „Тоа е широко распространето во Индискиот Океан, западниот дел на Тихиот Океан и Црвеното Море. Станува збор за мигрант од Лесепс, што значи дека преку Суецкиот канал од Црвеното Море стигнал до Средоземното Море. Станува збор за екстремно инвазивен вид кој целосно ги етаблирал своите популации во Медитеранот, особено во неговиот источен дел“, објаснува Јаков Дулчиќ.

  Тој додаде дека оваа риба првпат била видена во близина на островот Јакљан кај Дубровник во далечната 2012 година. Потоа е пронајден покрај албанскиот, црногорскиот и хрватскиот брег.

  Институтот на социјалните мрежи ги предупреди граѓаните доколку ја сретнат, доколку е можно да избегнуваат директен контакт, а доколку тоа е невозможно, внимателно да постапуваат со неа. Покрај отровот, овој вид има и силна вилица со остри заби, па неговиот залак може да предизвика сериозни повреди.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img