More

  Во Белград потврден случај на мали сипаници, се заострува надзорот на мали сипаници

  spot_img

  Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“ соопшти дека е потврден случај на мали сипаници кај 15-годишно лице од Белград, кое не било вакцинирано и е хоспитализирано од пневмонија на Клиниката за инфективни и тропски Болести.

  Потврдата за случајот со морбили е добиена во Институтот за вирусологија, вакцини и серуми „Торлак“, се додава во соопштението.

  Институтот во соработка со Министерството за здравство до здравствените установи достави предлог мерки за построг надзор на мали сипаници на територијата на Србија – извештај за сомнеж, лабораториска дијагностика, изолација и третман на пациенти, здравствен надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација. на невакцинирани и нецелосно вакцинирани лица, вакцинација на чувствителни лица од контакт со пациентот во рок од 72 часа.

  Најниските вредности се покриени со МРП вакцината
  вакцина, mmr, вакцинацијаShutterstock/Оксана Кузмина
  Во текот на 2020 и 2021 година, во Србија се регистрирани најниски вредности на покриеност со МРП вакцина во изминатите дваесет години.

  Во најголемата епидемија на сипаници во Србија во изминатите 20 години, во текот на 2017 и 2018 година се регистрирани околу 5.800 заболени, од кои 93 отсто се невакцинирани, нецелосно вакцинирани или со непознат статус на вакцинација.

  Батут наведува дека една третина од пациентите биле хоспитализирани поради сериозноста на клиничката слика што се следи компликации.

  Во таа епидемија се регистрирани 15 смртни случаи, меѓу кои четири деца на возраст до пет години.

  Во 2023 година кај нас се регистрирани 50 случаи на морбили, од кои најголем дел 94 отсто се невакцинирани.

  Кои се симптомите на мали сипаници
  Во случај на температура повисока од 38,5 степени, како и појава на сипаници по телото, со течење на носот и црвенило на очите, потребно е да се обратите кај избраниот лекар во здравствениот дом.

  Со итна и вонредна ревизија на евиденцијата за вакцинација од страна на педијатри во здравствените домови, неопходно е да се регистрираат невакцинирани и нецелосно вакцинирани деца според возраста и да се спроведе нивната вакцинација согласно Календарот за имунизација.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img