More

  Вештачката интелигенција открила тумор кај жена што лекарите не успеале да го откријат

  spot_img

  Системот за вештачка интелигенција тестиран од британскиот здравствен систем (NHS) успешно идентификуваше мали знаци на рак на дојка кај 11 жени. Системот за вештачка интелигенција наречен Миа ги анализираше мамограмите на над 10.000 жени. Повеќето немале рак, но алатката успешно ги означила сите примероци со симптоми, како и дополнителни 11 кои лекарите не ги идентификувале, пишува Би-Би-Си.

  Во нивната најрана фаза, ракот може да биде исклучително мал и тешко да се забележи. Би-Би-Си ја следеше Миа во акцијата за откривање тумори кои се практично невидливи за човечкото око. Но, во зависност од видот, тие можат брзо да растат и да се шират.

  Варварскиот рак лекарите не го забележале

  Барбара беше една од 11-те пациенти чиј рак беше означен од Миа и не беше откриен кога нејзините наоди ги проучуваа болничките радиолози. Бидејќи нејзиниот тумор од 6 мм бил откриен толку рано, веднаш била оперирана и ѝ требале уште само пет дена радиотерапија. Пациентите со рак на дојка кој е помал од 15 mm при откривање имаат 90% стапка на преживување во следните пет години.

  Барбара вели дека е задоволна што третманот бил многу помалку инвазивен од третманот што го имале нејзините сестри и мајка, кои исто така претходно се бореле со истата болест. Таа за Би-Би-Си раскажува дека роднина и изразил сочувство затоа што има „големо Ц“ (голем рак).

  Му реков дека не е „големо Ц“, туку многу мало“, рекла Барбара.

  Без помош на вештачка интелигенција, ракот на Барбара немаше да биде откриен до нејзиниот следен рутински мамограф три години подоцна. Таа не доживеала никакви видливи симптоми. Бидејќи работи веднаш, алатките како Mia исто така имаат потенцијал да го намалат времето на чекање за резултати од 14 дена на три, тврди развивачот Kheiron.

  Миа самата не анализирала ниту еден од случаите. Во моментов, двајца радиолози го разгледуваат секое поединечно скенирање, но постои надеж дека еден од нив би можел да биде заменет со оваа алатка, со што ефективно ќе се намали обемот на работа.

  Повеќе од 10.000 жени се прегледани

  Од 10.889 жени кои учествуваа во испитувањето, само 81 жена не сакаше вештачката интелигенција да ги прегледа нивните скенирања, рече д-р Џералд Лип, клинички директор на Скрининг на дојка во северозападна Шкотска и доктор кој го водел проектот.

  Алатките за вештачка интелигенција генерално се доста добри во забележувањето на симптомите на одредена болест, доколку се обучени за доволно податоци. Ова значи да се внесе во програмата што е можно повеќе различни анонимизирани слики од тие симптоми, од што е можно повеќе различни луѓе. Пристапот до овие податоци може да биде тежок поради приватноста на пациентот.

  Сара Керуиш, главен службеник за стратегија на Kheiron Medical, вели дека биле потребни шест години за да се создаде и обучи Mia, која работи на технологијата за пресметување облак на Мајкрософт и е обучена за милиони мамографи извршени од жени ширум светот.

  „Мислам дека најважното нешто што го научив во развојот на вештачката интелигенција за здравствена ситуација е дека треба да изградите инклузивност уште од првиот ден“, рече Керуиш.

  Во просек, лекарите за рак на дојка прегледуваат околу 5.000 мамографи годишно и може да прегледаат 100 во една серија.

  „Постои елемент на замор. Има немири, некој влегува, некој зборува во позадина. Има многу работи кои можат да ве исфрлат од вашата нормална рутина. А подоцна се прашуваш како можеше нешто да пропуштиш. Тоа се случува“, изјави д-р Лип за Би-Би-Си.

  На прашањето дали е загрижен дека алатките како Миа може целосно да му ја одземат работата, тој рече дека верува дека технологијата еден ден може да му овозможи да поминува повеќе време со пациентите.

  „Мија ја гледам како пријател и додаток на мојата пракса“, вели д-р Лип.

  Ги означи и безопасните цисти

  Миа не е совршена. Таа немала пристап до медицинска историја на пациентот, па, на пример, означувала цисти кои веќе биле идентификувани со претходни скенирања и етикетирани како безопасни. Исто така, поради тековните здравствени регулативи, елементот за машинско учење беше оневозможен – така што алатката не можеше да учи на работа и да се развива додека се користи. Секој пат кога се ажурираше, мораше да помине низ нов преглед.

  Миа направи само еден тест со еден производ на едно место. Истражувањето е независно потврдено од Универзитетот во Абердин, но резултатите од евалуацијата сè уште не се рецензирани од колеги. Кралскиот колеџ за радиолози вели дека технологијата има потенцијал.

  „Овие резултати се охрабрувачки и укажуваат на потенцијалот на вештачката интелигенција во дијагностиката. Нема сомнение дека реалните клинички радиолози се суштински и незаменливи, но клиничкиот радиолог кој користи увид од потврдени алатки за вештачка интелигенција се повеќе ќе биде огромна сила во грижата за пациентите“, рече д-р Кетрин Халидеј, претседател на Кралскиот колеџ за радиолози.

  „Технолошките иновации ќе бидат од големо значење“

  д-р. Џули Шарп, шеф на здравствени информации во Cancer Research UK, рече дека зголемениот број случаи на рак кои се дијагностицираат секоја година значи дека технолошките иновации ќе бидат од витално значење за подобрување на услугите на NHS и намалување на притисокот врз персоналот.

  „Ќе бидат потребни повеќе истражувања за да се најдат најдобри начини за користење на оваа технологија за подобрување на резултатите за пациентите со рак“, додаде Шарп.

  Во ОК се во тек други испитувања на вештачката интелигенција поврзани со здравјето, вклучително и алатка од Presymptom Health која ги анализира примероците од крвта за знаци на сепса пред да се појават симптомите – но многу од нив се сè уште во рана фаза без објавени резултати.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img