More

  Уште 10 обвинети за поткуп за лажни потврди за вакцинација против Ковид

  spot_img

  По истрагата, Ускок поднесе обвинение пред Жупанискиот суд во Загреб против девет хрватски државјани и еден српски државјанин за давање мито за издавање лажни потврди за вакцинација против Ковид.

  Обвинението ги товари дека од септември до ноември 2021 година во Загреб, иако знаеле дека не биле вакцинирани против КОВИД-19 и затоа немаат право на дигитален сертификат од ЕУ за КОВИД, побарале медицинска сестра вработена во Загреб- Здравствен дом Запад преку посредник лажно да внесе во информацискиот систем на Министерството за здравство дека се вакцинирани.

  После тоа, посредникот на медицинската сестра и ги дал податоците за обвинетиот и најмалку 100 евра кои претходно ги добил од нив, а медицинската сестра потоа внела во информативниот систем дека се вакцинирани, врз основа на што обвинетите биле неоправдано доби дигитални сертификати за ковид од ЕУ, соопшти УСКОК.

  Обвинителството во септември минатата година покрена истрага против вкупно 243 лица за давање мито за лажна регистрација на вакцини против Ковид, а меѓу осомничените има и голем број лица од јавниот живот.

  Минатата недела Ускок ја заврши истрагата и ја обвини првата група од 14 обвинети.

  За поткуп на службено или одговорно лице за извршување на службено или друго дејствие во или надвор од неговите овластувања, а кое не требало да го изврши, законот предвидува затворска казна од една до осум години.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img