More

  УНДП: Имплементирани 13 решенија за подобрување на биодиверзитетот во заштитените подрачја на Србија

  spot_img

  Граѓанските организации имплементираа 13 решенија со кои се подобрија условите за опстанок на бројни загрозени диви видови животни и растенија во заштитените подрачја низ Србија, соопшти денеска Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП). Како што беше објаснето, овие решенија вклучуваа практични мерки кои ја подобрија активната заштита во природните живеалишта, како и мерки за подигање на свеста за нивното значење за човековата благосостојба.

  Покрај директното позитивно влијание врз дивите видови и нивните живеалишта, спроведените активности придонесуваат и за зајакнување на отпорноста на климатските промени, како и за враќање на природната рамнотежа нарушена од човековата активност, се посочува во соопштението.

  Меѓу имплементираните решенија е и она на Биолошкото друштво „Д-р Сава Петровиќ“, кое постави систем за рано откривање и сузбивање пожари на споменикот на природата „Лалиначка Слатина“ кај Ниш, со што се штити биолошката вредност на Слатина и се намалува ризик од катастрофи во локалните заедници во околината.

  Здружението на љубители на природата „Рипарија“ од Суботица постави 200 вештачки гнезда и на тој начин помогна за закрепнување на загрозениот вид, птицата сино-врана, додека здружението на граѓани „Јадовник – оаза на недопрената природа“ од Пријепоље создаде услови за рехабилитација на повредени и изнемоштени птици грабливки и мршојадци во југозападниот дел на Србија.

  Здружението на Светската организација за природа „Адрија-Србија“ постави електрични огради во националниот парк Тара и специјалниот природен резерват Увац, каде што имаше конфликти меѓу луѓето и мечките и волците, со цел да се избегнат инциденти со големи животни и да се намали бројот на случаи. на штета и несакана реакција на локалното население што ги загрозува овие ретки видови диви животни.

  Дополнително, во Суботица, Ниш, Нови Сад и Тара беа организирани предавања и работилници за важноста од зачувување на загрозените видови и природата.

  Иницијативите за подобрување на биодиверзитетот во заштитените подрачја беа избрани преку јавен повик до граѓански организации, во рамките на проектот „ЕУ за зелена агенда во Србија“, а спроведени благодарение на финансиската поддршка на ЕУ и Швајцарија во вкупна вредност од 190.000 долари .

  Проектот „ЕУ за зелената агенда во Србија“, со техничка и финансиска поддршка на Европската Унија и во партнерство со Министерството за заштита на животната средина, го спроведува УНДП во соработка со Амбасадата на Шведска и Европската инвестициска банка (ЕИБ ), со дополнителни финансиски средства обезбедени од владите на Шведска.Швајцарија и Србија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img