More

  Цревни вируси кај децата: Причина, симптоми и како да се третира овој проблем?

  - Advertisement -

  Цревниот вирус кај децата може да трае од неколку дена до две недели, во зависност од вирусот што го предизвикува. Постојат неколку совети како да се лекува цревниот вирус кај децата, а најважно е да се пијат доволно течности за да се спречи дехидрација, која може да биде фатална.

  Цревниот вирус кај децата може да се препознае со повраќање, дијареа, гадење, а понекогаш и блага треска. Овој вирус најчесто го предизвикуваат норовирус и ротавирус кај децата, а најважно е детето редовно да внесува доволно течности за да спречи дехидрација. Цревниот вирус обично трае од два дена до две недели, по што сепак треба да се внимава на исхраната.

  Како да препознаете интестинален вирус кај децата?
  Цревниот вирус кај децата не се разликува многу од вирусот на возрасните. Првите симптоми кои ќе се појават се гадење, грчеви и повраќање, а потоа има честа водена дијареа и слаб апетит. Некои деца може да имаат и блага треска, главоболка или болки во мускулите, во зависност од тоа кој вирус го предизвикува вирусот, додека некои деца може да поминат без симптоми или со благи симптоми.

  Цревни вируси кај децата – причини
  Цревниот вирус е предизвикан од вируси, додека другите цревни инфекции можат да бидат предизвикани од бактерии во заразена или лошо зготвена храна и паразити.

  Покрај веќе споменатите вируси, цревните вируси се предизвикани од други причини. Ова се четирите најчести вируси кои предизвикуваат цревни вируси кај децата:

  1. Ротавирус
  Најчестиот вирус кој предизвикува интестинален вирус кај децата е ротавирус. Се јавува кај деца на возраст од три до 15 месеци и е многу заразна, а може да се зарази од родители на заразени деца. Овој вирус е најчеста причина за дехидрација кај цревниот вирус. Се појавува во зимските месеци и може да трае до една недела. главни симптоми се водена дијареа како и повраќање, додека некои деца ќе имаат и блага треска. Важно е да се знае дека ако детето има ротавирус, може да го шири пред почетокот на симптомите, како и седум дена по почетокот на симптомите.

  2. Норовирус
  По ротавирус, норовирус е најчест. Почеста е кај деца на возраст од шест до 18 месеци. Може да се појави во секое време од годината, но најчесто се јавува од ноември до април. Трае околу два дена и главен симптом е повраќање, додека дијареата е присутна во помала мера и може да се јават и мускулни болки, грчеви, главоболки и блага треска.

  3. Астровирус и аденовирус
  Астровирусот е најчест кај доенчињата и малите деца и е најчест во зимските месеци, додека аденовирусот се јавува во лето кај деца до две години и предизвикува повраќање до два дена, проследено со дијареа која може да трае и до две недели. .

  Лекарот може точно да испита кој вирус е вклучен во тестовите кои откриваат вирусни антигени во столицата на детето.

  Други цревни инфекции кај децата се предизвикани од бактерии и паразити. Бактериска цревна инфекција може да добие дете кога јаде недоволно зготвена храна која содржи

  бактерија. Подеднакво опасно може да биде и неправилното складирање на храната чувана на собна температура, особено во летните месеци. Паразити може да се најдат на различни површини кои детето ги допира со рацете, а потоа ги става рацете во устата и се заразува.

  Како се пренесува цревниот вирус кај децата?
  Вирусите се пренесуваат кога детето со рацете допира заразено место, како играчки, а потоа ги става рацете во уста или кога ќе дојде во контакт со друго дете кое има цревни вируси. Дополнително, родителот може да го пренесе вирусот на детето ако е болно и не ги мие добро рацете пред да ја складира храната или пред контакт со рацете на детето кои потоа ќе ги стави во уста. Исто така, родителот може да биде заразен од дете кога му ги менува пелените на заразеното дете и не ги мие добро рацете потоа. Цревниот вирус е многу заразен, па затоа е потребна претпазливост.

  Може ли да се спречи цревниот вирус кај децата?
  Единствениот начин на кој може да се спречи цревниот вирус е редовно миење на рацете со сапун и вода. Друг начин да се спречи ова е да се вакцинираат против ротавирус, при што орално се вакцинираат доенчиња од шест до 16 недели возраст.

  Како се лекува цревниот вирус кај децата?
  Најважно е да внимавате да не дехидрирате, што може да биде фатално. Дехидрацијата може да се препознае по сува уста, суви очи, кога нема солзи при плачење и со намалено мокрење. Затоа на децата треба постојано да им се даваат течности, по можност вода, во помали количини. Покрај тоа, изгубените електролити треба да се заменат. Ризикот од дехидрација е поголем кај доенчињата и малите деца, затоа е неопходно да се следи бројот на сменети пелени. Пробиотиците, кои се важни за цревната микрофлора, исто така можат да помогнат, а може да го скратат времетраењето на симптомите. За постарите деца важно е да внимаваат на исхраната и да им даваат мали количини банани, варен незачинет ориз, варено пилешко, супа и тост. Треба да се избегнува пржена, масна и зачинета храна, како и слатки и сокови.

  Цревниот вирус кај децата обично постепено ќе престане по неколку дена.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img