More

  Таткото на Урош Блажиќ кој убии 9 лица лани на 4 мај од 2008 година е полковник во Министерството за одбрана на Србија, а негови траги се пронајдени на оружјето

  spot_img

  Таткото на Урош Блажиќ кој убии 9 лица лани на 4 мај од 2008 година е полковник во Министерството за одбрана на Србија, а негови траги се пронајдени на оружјето, пишува српска Нова. Радиша Блажиќ денеска за првпат се појави во јавноста на судењето на неговиот син. Во Вишиот суд во Смедерево мајка на една од жртвите го нападна Урош, па тој и татко му морале веднаш да бидат изнесени само моменти откако влегле во судницата.

  Потоа судењето беше прекинато и одложено, а според првите информации се очекува продолжението да биде во Специјалниот суд во Белград.

  Инаку, таткото на Урош, Радиша Блажиќ, беше обвинет за сторено кривично дело недозволено изработување, држење, носење и пуштање во промет оружје и распрскувачки материи во врска со кривичното дело тешко кривично дело против општата безбедност.

  Истрагата утврдила дека во куќата во која живеел Радиша Блажиќ неовластено поседувал поголемо количество огнено оружје, муниција и распрскувачки материи и тоа еден пиштол, еден револвер, 241 куршум различен калибар, црн прав во вкупна количина од 854,38 грама, како и разни делови за оружје.

  Радиша е обвинет и за нелегално набавување на поголемо количество огнено оружје, муниција и распрскувачки материи, меѓу кои и автоматска пушка со манипулативно отстранетиот фабрички број на производителот „Застава“, модел М70 АБ2, пиштол марка „Токарев ТТ-33“. и муниција за наведеното огнено оружје, една рачна бомба М52, една рачна бомба М75 и една кумулативна рачна бомба М79, а потоа откако ја купил куќата лоцирана во Шепшин, ја пренел таму и ја чувал необезбедена на поткровјето од куќата.

  На овој начин тој му овозможил на својот син, обвинетиот Урош, на кого му ја дал наведената куќа на употреба, да дојде во поседување на ова оружје и да го употреби со вежбање пукање од обележана автоматска пушка и пиштол во подрумот на куќата. и вреќа со песок, а која автоматска пушка, пиштол и муниција потоа ја употребил на 4 мај за време на масакрот.

  Радиша рече дека не знаел дека во куќата има оружје кое полицијата го пронашла при претресот. Тој тврдеше дека тој и неговиот син никогаш не разговарале со споменатото оружје и дека Урош Блажиќ извесно време живеел сам во друга куќа, но повремено ги посетувал. Тој тврдеше дека дозволата за дел од оружјето им ја покажал на припадници на српското МВР, а не знаел дека поседува оружје за кое нема дозвола во куќата.

  – Кога дознав дека е пронајден пиштол во куќата, во подрумот, во кој пукал, се шокирав бидејќи не знаев ништо за тоа. Никогаш не сум испукал куршум пред него, никогаш не бил заинтересиран за лов – бранеше Радиша Блажиќ.

  При доаѓањето и заминувањето од судницата на Вишиот суд во Смедерево, Радиша цело време одел со наведната глава.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img