More

  Светски познатиот корален гребен се соочува со најголемите проблеми досега

  spot_img

  Светски познатиот корален гребен е погоден од најобемното белење на коралите досега, при што се оштетени повеќе од 70 отсто од коралните гребени што го сочинуваат.

  Австралискиот Голем корален гребен, една од областите со најбиодиверзитет во светот, која се протега преку 2.300 километри, повторно е погодена од штетниот феномен на избелување на коралите.За време на инспекцијата, експертите открија дека тоа е најобемното белење на Големиот корален гребен досега, бидејќи повеќе од 70 отсто од коралните гребени што го сочинуваат се оштетени.

  Честопати наречена најголемата жива структура во светот, Големиот корален гребен е дом на повеќе од 600 видови корали и 1.625 видови риби. Но, резултатите од истражувањето објавено денес од австралиските власти покажуваат дека околу 730 од над 1.000 корални гребени што го сочинуваат се избелени.

  Избелувањето на коралите се случува кога температурата на водата се зголемува и коралите излачуваат микроскопски алги познати како зооксантели за да преживеат. Ако високите температури опстојуваат долго време, коралите на крајот можат да побелат и да умрат. Белењето е предизвикано и од други фактори, сите поврзани со климатските промени.

  Ова е петто масовно белење на Големиот корален гребен во последните осум години, но вакво екстремно сè уште не е забележано, бидејќи повеќе од 90 отсто од коралите на некои гребени побелеле, пренесува француската новинска агенција АФП.

  Директорката на Фондацијата за Големиот корален гребен, Ана Марсден, оцени дека гребенот го доживеал „најлошото лето во историјата“. „Ако не дејствуваме веднаш, не ги намалиме глобалните емисии и не воведеме ефективни мерки за зачувување, може засекогаш да ги изгубиме овие незаменливи екосистеми“, додаде таа.

  Австралија досега има инвестирано приближно пет милијарди австралиски долари или нешто повеќе од три милијарди евра за подобрување на квалитетот на водата, намалување на ефектите од климатските промени и заштита на загрозените видови. Но, земјата е исто така еден од најголемите извозници на гас и јаглен во светот и неодамна постави цел да стане јаглеродно неутрална.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img