More

  Сведок на судењето на Тачи: ОВК уби Албанци прогласени за соработници кај Ораховац

  spot_img

  Заштитениот сведок на обвинителството денеска на судењето во Хаг на поранешниот командант на ОВК Хашим Тачи изјави дека за време на војната во Косово посетил неколку штабови на ОВК во околината на Призрен, каде дознал дека во селото Дреновац кај Ораховац биле убиени Албанци. ОВК прогласена за „соработници“.

  Тачи и членовите на Главниот штаб на ОВК Кадри Весељи (Весели), Реџеп Сељими (Реџеп Селими) и Јакуп Красниќи (Красниќи) беа обвинети за воени злосторства над Албанците, Србите и Ромите, во 1998-99 година, во повеќе од 40 притворени центри на ОВК. во Косово и Албанија.

  Сведокот, чиј идентитет е заштитен со шифра 4325, сведочеше на затворена седница, а според краткото резиме на неговиот исказ, што го прочита обвинителот во судницата, го посетил штабот на ОВК како секретар на телото чиј името е преработено.

  „Сведокот опишува што видел и слушнал на секоја од тие локации, вклучително и информации за затворениците и ги идентификува командантите на ОВК…“, се вели во резимето.

  Во еден од штабовите на ОВК сведокот добил информација дека лицата „убиени од ОВК во Дреновац“ кај Ораховац биле „соработници“.

  Според обвинението, Дреновац бил еден од притворските центри каде што ОВК незаконски држела, мачела и убивала Албанци за кои се прогласила за соработници на српските власти, Срби и Роми.

  Сведокот 4325 изјавил и дека набрзо го напуштил Косово и отишол во Албанија, но дека таму бил уапсен од војниците на ОВК.

  Во јуни 1999 година, сведокот се врати во Косово истиот ден кога КФОР влезе во покраината и виде дека припадниците на ОВК ја презедоа власта во Призрен и Гњилан.

  Сведокот опиша што видел на тие места.

  Во продолжение на процесот сведокот е вкрстено испрашуван од бранителите на обвинетите.

  На денешната седница, судечкиот совет со кој претседава Чарлс Смит (Чарлс Смит) изрази загриженост поради најавата на американскиот адвокат Грег Кехо (Кехо) дека ќе го укине полномошното на првообвинетиот Тачи.

  Кихо на 19 јануари поднел барање за отказ со образложение дека Тачи „не ги исполнил обврските“ кон него и петмина негови соработници.

  За ова барање советот ќе расправа утре, по исказот на сведоците, но и таа седница ќе биде затворена за јавноста.

  Судиите потоа во догледно време ќе одлучат дали ќе го прифатат барањето и ќе го разрешат адвокатот Кихо.

  Во 10 точки, Тачи, Весељи, Сељими и Красниќ се обвинети за: прогон на политичка и етничка основа, затвор, незаконско апсење и притвор, други нехумани дела, сурово постапување, присилно исчезнување, тортура (две точки) и убиство (две точки) .

  Обвинението ги товари Тачи (55), Весељи (56), Сељими (52) и Красниќи (73) за злосторства извршени во 42 нелегални притворски центри на ОВК во Косово и Албанија против околу 407 притвореници, од кои најмалку 98 биле убиени, од март 1998 до септември 1999 година

  Пред почетокот на судскиот процес, обвинителите именуваа 75 убиени лица, од кои

  51 лице од српска националност, 23 жртви се Албанци, а еден е Ром.

  Кривичните дела од обвинението се оквалификувани, во шест точки, како злосторства против човештвото, а во четири како воени злосторства.

  Според обвинението, Тачи и сообвинетите сносат и индивидуална и командна одговорност за овие злосторства.

  Според обвинението, Тача, Весеља, Сељима и Красниќ биле учесници во здружен злосторнички потфат.

  Целта на овој злосторнички потфат беше да ја преземе контролата врз цело Косово со насилство врз сите кои ОВК ги сметаше за противници – Србите, Ромите и Албанците ги прогласи за „предавници“, „шпиони“ и „соработници“ на српските власти.

  Офицерите на ОВК Азем Суља (Сила), Љах Брахимај (Лахи), Фатмир Љимај (Лимај), Сујелман Сељими (Силејман), Рустем Мустафа (Рустем), Шукри Буја (Шукри), Љатиф Гаши и Сабит Геци.

  Во времето опфатено со обвинението, обвинетите биле членови на Главниот штаб на ОВК: Тачи како политички комесар, подоцна командант, Весељи како шеф на разузнавачката служба, Сељими како главен оперативец и Красниќи како заменик командант и портир.

  Во привремената влада на Косово, прогласена во март 1999 година, Тачи беше премиер, Весељи министер за разузнавачки работи, Сељими министер за внатрешни работи, а Красниќи портир.

  Сите обвинети, кои беа уапсени на Косово на 4 и 5 ноември 2020 година, на првото појавување пред судот, од 9 до 11 ноември истата година, изјавија дека не се виновни за делата во обвинението.

  Тачи и неговите сообвинети се во судски притвор во Шевенинген од нивното апсење, а судот во неколку наврати го одбиваше нивното барање за привремено ослободување.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img