More

  Страшни факти: Ризикот од рак варира во зависност од тоа каде живее пациентот

  spot_img

  Се проценува дека имало 20 милиони случаи на рак и 9,7 милиони смртни случаи од рак во 2022 година, соопшти агенцијата за истражување на рак на Светската здравствена организација, а растечкиот товар маскира „значителни разлики“ меѓу богатите и сиромашните земји.

  Приближно секој петти човек ќе заболи од рак во текот на својот живот, а секој деветти маж и една од петнаесет жени ќе умре од оваа болест, се вели во соопштението на Меѓународната агенција за истражување на ракот (IARC) објавено во четвртокот, во пресрет. на Меѓународниот ден на ракот, кој се слави на 4 февруари.

  Но, ризикот од рак варира во зависност од тоа каде живее пациентот, рече IARC во својот полугодишен извештај заснован на податоци од 185 земји и 36 видови на рак.

  На пример, во најразвиените земји секоја дванаесетта жена заболува од рак на дојка во текот на животот, но само една од 71 жена умира од него.

  Во земјите пониски на индексот на човечки развој, една од 27 жени заболува од рак на дојка – делумно поради тоа што населението има тенденција да биде помладо, но исто така и како резултат на помала изложеност на фактори на ризик, како што е прекумерната тежина – но една од 48 жени умира од него .

  Поголем ризик од смрт
  Жените во овие земји „имаат помала веројатност да бидат дијагностицирани…и се изложени на многу поголем ризик да умрат од оваа болест поради доцна дијагноза и несоодветен пристап до квалитетен третман“, рече Изабел Соерјоматарам, заменик-шеф на гранката за надзор на рак на IARC.

  IARC, исто така, рече дека различните видови на рак сега се повеќе влијаат на населението како што се менува начинот на живот. На пример, ракот на дебелото црево сега е трет најчест рак и втора водечка причина за смрт. Колоректалниот карцином е особено поврзан со возраста, како и со факторите на начинот на живот како што се дебелината, како и со пушењето и употребата на алкохол.

  Сепак, ракот на белите дробови, исто така, повторно се појави како најчест рак и водечка причина за смрт, со 2,5 милиони нови случаи и 1,8 милиони смртни случаи годишно. IARC рече дека ова најверојатно е поврзано со постојаната употреба на тутун во Азија.

  Иако ограничувањата поврзани со пандемијата на Ковид влијаеја на дијагнозата и третманот на ракот, досегашните податоци – главно само од земјите со високи приходи – покажуваат минимално влијание врз преживувањето, додаде агенцијата на прес-конференцијата.

  IARC рече дека до 2050 година, бројот на случаи најверојатно ќе се зголеми за 77 проценти, на 35 милиони, како што населението расте и старее. Но, ефектот ќе биде нерамномерен: во посиромашните земји, случаите ќе се зголемат за 142 отсто, рече агенцијата, а стапката на смртност ќе се удвои.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img