More

  Србија на списокот за следење поради преиспитувањето на властите за Европрајд

  - Advertisement -

  Србија на списокот за следење поради преиспитувањето на властите за Европрајд
  Србија е додадена на списокот на глобалната алијанса на граѓански организации ЦИВИКУС за мониторинг на земјите во кои има брз пад на граѓанските слободи и човековите права поради преиспитувањето на властите во одлуката да дозволат Европрајд, соопштија од Граѓанските иницијативи.
  Србија беше додадена на списокот за следење поради намалувањето на граѓанските слободи и поради ограничувањата на протестите за еколошки прашања и поради тужбите за SLAPP насочени против еколошки активисти.

  Само неколку дена пред таа паневропска средба, властите го забранија тој мирен марш, за да ја ревидираат својата одлука неколку часа пред настанот, се потсетува во соопштението.

  Новата листа за следење беше објавена од CIVICUS Monitor, онлајн платформа која ги следи најновите случувања во граѓанските слободи, вклучително и слободата на изразување, здружување и мирно собирање, во 197 земји и територии.

  Покрај Србија, останатите земји на списокот за набљудување се Гватемала, Гвинеја, Шри Ланка и Зимбабве.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img