More

  Србија е прва во регионот што ја следи вакцинацијата против ХПВ

  spot_img

  Србија стана првата земја во регионот која ќе ја следи вакцинацијата против ХПВ и во секое време ќе го знае бројот на вакцинирани деца по пол, возраст и број на дози, пишува денеска дневниот весник Данас.

  Податоците ќе бидат анонимни на порталот на Министерството за здравство, а ќе се ажурираат неделно.

  Имунизацијата се спроведува кај девојчиња и момчиња од девет до 19 години.

  Според досегашните податоци, училишниот педијатар во Белград вакцинира по едно дете неделно со ХПВ вакцината.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img