More

  Спасувачот ги открива деталите од потрагата по Данко во првите 20 часа: „Тензична ситуација, терен полн со густа вегетација“

  spot_img

  Дејан Шевковиќ од Планинарската спасувачка служба, кој повеќе од 20 часа учествувал во потрагата по исчезнатото девојче кај Бор, за РТС вели дека ситуацијата на терен е тензична, а условите тешки.

  Можеме да кажеме дека голем дел е претресен, но секогаш постои пет до десет проценти веројатност дека не можеме да потврдиме дека детето го нема, забележува Шевковиќ.

  Полицијата, спасувачите и граѓаните 27 часа трагаа по двегодишната Данка Илиќ во населбата Бањско Поље кај Бор, а полицијата синоќа соопшти дека го прекинува пребарувањето на теренот, бидејќи се укажува дека девојчето не е на таа површина од 10 квадратни километри.

  Полицијата, спасувачите и граѓаните 27 часа трагаа по двегодишната Данка Илиќ во населбата Бањско Поље кај Бор, а полицијата синоќа соопшти дека го прекинува пребарувањето на теренот, бидејќи се укажува дека девојчето не е на таа површина од 10 квадратни километри.

  Дејан Шевковиќ, еден од спасувачите на ГСС кој цело време беше на терен, во Утринската програма вели дека состојбата на теренот е тензична, а условите се тешки поради дожд и ветер.

  Данка Илиќ
  „Теренот е малку потежок за пребарување. Има многу грмушки и густа вегетација. Има многу места каде што не можеме физички да поминеме, па на тие места испративме кучиња“, вели Шевковиќ.

  Што се однесува до кучињата, вели Шевковиќ, тие лаат по лицето што ќе го најдат додека водичот не пристигне на таа локација, но тоа не се случи вчера.

  „Соработката меѓу различните служби помина без компликации“, посочува Шевковиќ.

  Мештаните, додава тој, биле расположени да помогнат, но некои работи ги правеле самоволно, каде што не добивале наредби.

  „Во такви ситуации, многу е важно мештаните да го следат текот на потрагата и да чекаат инструкции од водачот на потрагата за тоа кои се нивните должности на теренот тој ден“, забележува Шевковиќ.

  Запрашан колку може да се каже или со колкава сигурност дека детето не е во таа област, тој вели дека секогаш мора да се остави 10 проценти веројатност дека е поинаку.

  „Можеме да кажеме дека е претресен голем дел, но секогаш постои таа пет до десет проценти веројатност, која не ја сееме за да потврдиме дека детето го нема, поради различни фактори. Постои ситуација кога ветрот не го носи мирисот на страната од каде што доаѓа кучето, туку го носи мирисот на другата страна. Има ситуација кога некој поминал и во тој момент можеби не се завртел, а некој бил во дупка или во шума, во грмушки, па секогаш мораме да ги оставиме тие 10 проценти за да не гарантираме дека го нема“, вели Шевковиќ, пренесува РТС.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img