More

  Случајот со посвојување деца од ДР Конго го привлече вниманието на европските институции

  spot_img

  Случајот со Хрватите уапсени во Замбија под сомнение за трговија со луѓе преку посвојувања од ДР Конго го привлече вниманието и на европските институции, пишува во понеделникот Вечерњи лист.

  Имено, изјавата на Европската комисија за прекуграничните посвојувања и потребата од поголема транспарентност и посилна меѓународна соработка во овие постапки беше ставена на дневниот ред на пленарната седница на Европскиот парламент во февруари, а расправата беше иницирана од хрватскиот пратеник. Ладислав Илчиќ.

  Илчиќ му предлага на Европскиот парламент да донесе резолуција за меѓудржавно усвојување, за што вели дека има поддршка од неговите европски конзервативци и реформисти (ЕЦР), како и од повеќето други клубови.

  „Посвојувањето дете е благороден чин, но за да бидат заштитени децата, а потоа и посвоителите, мора да ставиме крај на организираниот криминал и да ги закрпиме дупките во системот што криминалците ги користат за трговија со деца. Затоа ја иницирав оваа резолуција, која за краток период доби голема поддршка од претставници и лидери на политички групи“, рече Илчиќ, убеден дека случајот со уапсените хрватски државјани, по низата проблематични случаи во земјите на ЕУ, е добра причина да се реши ова важно прашање во Европскиот парламент и да се обезбедат услови за подобра меѓународна соработка.

  Според неговиот предлог, резолуцијата ќе ги повика членките на ЕУ привремено или трајно да ги суспендираат посвојувањата од ДР Конго и другите земји со широко распространета практика на трговија со деца додека не се воспостават механизми кои ќе овозможат спречување на таквите практики и да им овозможат на потенцијалните посвојувачи ефикасна и проверена процедура усвојувања.

  Во предлогот, за кој претставниците ќе се изјаснат откако Комисијата ќе го потврди ставот за ситуацијата, се предупредува дека во овие постапки се вклучени многу пари, кои во голема мера остануваат кај приватните агенции.

  А тоа, пак, доведува до опасност агенциите за посвојување да ги стават своите финансиски интереси пред интересите на децата, особено кога се знае дека повеќето такви посвојувања доаѓаат од неразвиени и сиромашни земји, со плодна почва за корупција, кражби и трговија со деца, пишува новинарката на Вечерњи лист Ива Бобан Валечиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img