More

  Симптом кој укажува на ризик од дијабетес, а може да се забележи наутро

  spot_img

  Ако ви се врти кога ќе станете, тоа значи дека би можеле да имате поголем ризик од дијабетес.

  Вртоглавица може да биде предизвикана од невропатија, вид на оштетување на нервите што може да се случи ако имате дијабетес. Унгарските истражувачи процениле дека луѓето изложени на ризик од дијабетес тип 2 имаат до шест пати поголеми шанси да имаат невропатија.

  Тие, исто така, открија дека пациентите може да покажат суптилни знаци на оваа штета неколку години пред целосно да се развие дијабетесот. Проф.

  Научниците велат дека нивните наоди може да се искористат за следење на знаците на невропатија кај пациенти со ризик од дијабетес, а потоа или да се забави или да се спречи оштетување на нервите.

  Високото ниво на шеќер во крвта поврзано со болеста може да ги оштети нервите низ целото тело. На долг рок, ова може да доведе до оштетување на нервите и различни симптоми во зависност од засегнатите нерви. Обично доведува до периферна невропатија, која предизвикува вкочанетост, пецкање, печење, болка, грчеви и слабост во стапалата и рацете. Оваа состојба на крајот може да се прошири на целиот екстремитет.

  Студијата објавена во списанието „Frontiers in Endocrinology“ ги разгледа знаците на невропатија кај луѓе кои имале поголем ризик за развој на дијабетес.

  Оние кои имаат најголема веројатност да ја развијат оваа состојба имаат познати фактори на ризик за дијабетес, како што се прекумерна тежина или постари, пренесува Danas.rs.

  Тие ги споредија резултатите од здравствените тестови на 44 лица со висок ризик за развој на дијабетес и 28 здрави луѓе од контролната група.

  Пулсот на учесниците беше измерен и тестиран за да се види како нивните тела реагираат на сензации како болка и вкочанетост. Тие откриле дека луѓето со зголемен ризик од дијабетес имаат 5,9 отсто поголеми шанси да имаат парасимпатична невропатија во споредба со здравите луѓе.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img