More

  Што покажа надзорот на социјалната инспекција за смртта на седуммесечно бебе?

  spot_img

  Социјалната инспекција го прекина надзорот што го воведе над дел од центарот за социјална работа Помурис поради ненадејна смрт на седуммесечно бебе. Во февруари со возило на брза помош бил донесен во Итната помош во Мурскособо и покрај реанимацијата, починал. Изгледаше исцрпено и ослабено. Што открил инспекторот?

  Во случајот со смртта на седуммесечно бебе, кое со семејството живеело во Горички, социјалната инспекција го прекинала надзорот, со потврда за Н1. Инспекторот бил особено заинтересиран, но Центарот за социјална работа Помурје – единица Мурска Собота располагал со какви било податоци или информации кои би укажале на опасност од некое од децата во семејството на починатото дете, врз основа на што ЦСД би требало да започнете со интервенција во спроведувањето на родителската грижа . Станува збор за мерки за заштита на детската корист.

  Да споменеме: на 17 февруари во ургентниот центар на Општата болница Мурска Собота било примено седуммесечно бебе, кое со возило на Итна медицинска помош и во присуство на лекар од Брза помош таму било пренесено, но и покрај реанимацијата починало. Очигледно бил исцрпен и слаб, болничките власти за неговата смрт ги известиле полицијата, социјалните служби и лекарот во Здравствениот дом Мурска Собота. Во последното објаснуваат дека здравствената служба не била ниту информирана за бременоста на мајката и раѓањето на детето, бидејќи родителите не доставиле официјални извештаи. Од Полициското одделение Мурска Собота за Н1 потврдија дека во конкретниот случај во предистражната постапка полицијата прибира информации и докази за да се прибави висината на сторено кривично дело од поглавјето кривични дела против животот и телото.

  Инспекторот сега ја прегледал документацијата на центарот за социјална работа. Вториот почнал да се занимава со групата во септември минатата година поради условите за живот и нередовното школување на децата, објаснува директорката Сандра Бабич за N1. Според нејзините говори, откако родителот соработувал со социјалните работници, условите за живеење се подобриле, а децата почнале редовно да го посетуваат училиштето.

  Инспекторот констатирал дека во документацијата на центарот нема информација која би ја оправдала интервенцијата на ЦДЗ во спроведувањето на родителската грижа, односно во почетокот на подготовката на предлог до судот за мерка за заштита на интересите на детето.

  „Училиштето веднаш го известило ЦДР, кое веднаш воспоставило контакт со родителите и успешно ги поттикнало да најдат решенија. Инспекторката оцени дека соработката на училиштето со ЦОР во препознавањето на проблемите во учењето и проблемите со одење на часови била примерна“, објаснуваат од социјалната инспекција. Според родителите, според нивните говори, ЦДР соодветно одговорила на помошта и насоките, а во групата не биле препознаени елементи на насилство или запоставување на децата, за што ЦСД би требало да преземе активности со помош на Судот.

  Увид за изопачен репортер кој наводно фотографирал бебе
  На пријавата која анонимно била испратена до некои медиумски куќи, но и до увидот реагирала и социјалната инспекција и приложила фотографија од детето. Но, не е јасно дали фотографијата за која се претпоставува дека е направена пред смртта е всушност починатото бебе, а одговорот на социјалната инспекција е остар.

  „Сакаме да привлечеме внимание на перверзноста на апликантот или на оној кој, колку што всушност е слика на мртво дете, ја направил таа слика. Имено – кој ја сликал таа слика требало да сфати дека животот на робот е во опасност и веднаш да ја извести полицијата, ЦСД, докторот, медиумите… а не да чека робот прво да умре и долго да ја информира јавноста за тоа. месец.пристојни институции. Ако на сликата навистина има роб кој подоцна умрел, тогаш за неговата смрт е одговорен тој што се сликал и веднаш не ги известил надлежните институции“.

  Во случајот со смртта на седуммесечно дете има неколку отворени прашања. Се уште не е јасно што покажала форензичката обдукција и зошто родителите не го пријавиле новороденчето во здравствен дом.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img