More

  Што е бактерија Е коли и колку е опасна за луѓето

  spot_img

  Здравствените власти во Велика Британија истражуваат ненадејна епидемија на бактеријата ешерихија коли (E coli) што произведува токсини, а која е поврзана со најмалку еден смртен случај во земјата и инфекција на повеќе од 250 луѓе. Но, што предизвикува појава на оваа бактерија и колку е таа опасна?

  Што е Е коли?
  Ешерихија коли е група на бактерии кои вообичаено живеат во цревата на луѓето и животните. Повеќето видови се безопасни, но некои произведуваат токсини кои можат да предизвикаат болест, почнувајќи од благ гастроентеритис и треска до тешка крвава дијареа, грчеви во стомакот и повраќање. Симптомите обично се појавуваат неколку дена по јадење или контакт со бактеријата, но може да се појават во рок од еден до 10 дена. Болеста обично поминува сама по себе во рок од две недели.

  Што се крие зад најновата епидемија?
  Зголемувањето на случаите е поттикнато од видот на E coli кој произведува токсин Shiga, или Stec. Во Англија има околу 1.500 случаи на Стек годишно. Во месецот откако беше откриена најновата епидемија на 25 мај, Агенцијата за здравствена безбедност на ОК има регистрирано 275 случаи, со повеќе од 100 примени во болница. Случаи се пријавени во Англија, Шкотска, Велс и Северна Ирска и се пријавени во зелена салата во сендвичи купени во продавница.

  Што прави Шига токсинот?
  Токсинот влијае на телото на повеќе фронтови, од инхибиција на производството на протеини вклучени во основната физиологија до предизвикување неконтролирани имунолошки реакции кои влијаат на бубрезите, цревата и централниот нервен систем.

  Како луѓето се инфицираат?
  Стек бактериите живеат во цревата на говедата, овците и другите животни. Нивното месо може да се зарази за време на процесот на колење, што го прави невареното месо чест извор на инфекција. Но, бактериите се шират и преку контаминирана вода и контаминирани производи како зелена салата, луцерка, никулци, салама, овошен сок и непастеризирано млеко. Други начини на инфекција вклучуваат контакт со животни или нивни измет или друго заразено лице. Бактериите се многу заразни, па можат брзо да се шират во семејствата и на места каде луѓето се борат да останат чисти, како што се градинките, училиштата, домовите за стари лица и болниците.

  Кој е најмногу изложен на ризик?
  Секој може да добие инфекција со Stec и многу луѓе ќе имаат само блага болест. Но, децата и постарите се најподложни на тешки инфекции. Кај некои луѓе, главно деца на возраст под пет години, инфекцијата може да доведе до хемолитички уремичен синдром (ХУС), причина за опасна по живот бубрежна инсуфициенција. Возрасните може да развијат слична, ретка состојба наречена тромботична тромбоцитопенична пурпура (TTP). Ова предизвикува згрутчување на крвта во малите крвни садови околу телото. Згрутчувањето може да го забави или запре протокот на крв во мозокот, бубрезите и срцето.

  Како да се избегне инфекција?
  Дури 100 стек-клетки може да бидат доволни за да предизвикаат болест, па затоа добрата лична хигиена, обезбедувањето дека зеленчукот од салатата е правилно измиен и дека месото е добро сварено и не се испушта се важни мерки на претпазливост. Како и секогаш, измијте ги рацете по користење на тоалетот, менување пелени, ракување со сурово месо, пред јадење и по контакт со животни. Не пливајте во вода што може да биде контаминирана од говеда или овци во блиските полиња. Децата и постарите лица, кои се најзагрозени од сериозни болести, се советуваат да избегнуваат непастеризирано млеко и други млечни производи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img