More

  Шефот на ОН по повод Меѓународниот ден против омразата: Оваа претстава ја гледавме од Руанда до Босна…

  spot_img

  Во светот 18 јуни се одбележува како Меѓународен ден против говорот на омраза, а по тој повод говореше генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш. Интересно е што во пораката тој покрај ретките земји ја спомена и Босна и Херцеговина, кои беа сведоци на последиците од говорот на омраза.

  „Говорот на омраза е знак на дискриминација, злоупотреба, насилство, конфликти, па дури и злосторства против човештвото. Ја гледавме оваа претстава од нацистичка Германија до Руанда, Босна и пошироко“, напиша Гутереш.

  Тој нагласи дека не постои прифатливо ниво на говор на омраза и дека сите мора да работат на негово искоренување.

  „Денес говорот на омраза е насочен против различни групи, често заснован на расистички атрибуции, етничка припадност, религија, идеологија или политичка ориентација. Во последниве месеци, бевме сведоци на пораст на антисемитски и антимуслимански слогани на омраза на Интернет и во јавни изјави на влијателни лидери. Говорот на омраза може да биде насочен против жените, бегалците, мигрантите, лицата со родова варијанта и трансродовите лица и против малцинствата. Тоа беше масовно засилено со силното влијание на дигиталните платформи и алатки кои овозможија ширење на слогани со омраза преку границите и културите“, се вели во пораката на генералниот секретар на ОН.

  Тој додава дека државите имаат обврска според меѓународното право да спречат и да се борат против поттикнувањето омраза и да промовираат различност, меѓусебно разбирање и солидарност. Тие мора да одговорат на предизвикот и да ги исполнат овие обврски, истовремено обезбедувајќи дека мерките што ги преземаат го поддржуваат правото на слобода на изразување и ги штитат малцинствата, како и другите заедници.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img