More

  Сезоната на крлежи е во полн ек: Дали забележавте промена на темно сивата боја на вашата кожа?

  spot_img

  Сезоната на крлежи е во полн ек. Како да се заштитите? Што ако наидеме на овој проблем, дали самите треба да го решиме или да побараме помош од експерт? За ова зборуваше доктор Керим Алендар – дерматовенеролог.

  Колку се опасни крлежите?
  Алендар објасни кога започнува сезоната на крлежи и каде се тие.

  „Сезоната на крлежи трае од април до септември. Крлежите најчесто се среќаваат на врвовите на листовите од ниска вегетација како неисечена трева, грмушки, грмушки, сите површини каде што има лисја. Крлежите всушност стојат на врвовите на листовите и гранките и чекаат да помине нивниот домаќин за да се закачат за него“, објасни тој.

  Заклучокот, посочува Алендар, е дека крлежите ја цицаат крвта на својот домаќин и, како што објасни, пренесуваат други бактерии бидејќи, според него, 30-40 отсто од крлежите се веќе заразени.

  „Најчестата бактерија што ја пренесува е Borelia burgdorferi, која може да предизвика Лајмска болест“, вели Алендар.

  Првите три дена по каснувањето се клучни, изјави Алендар.

  „Во првите три дена не треба да го испушта серумот во крвта на човекот и да не дојде до самата инфекција“, објасни тој.

  Многу луѓе мислат дека тоа е бенка или брадавица, но всушност тоа е крлеж
  Докторот Алендар изјавил дека многу луѓе мислат дека наместо крлежи на кожата, тоа се брадавици или бенки.

  „Може да има сива боја и може малку да се разликува од бенка или брадавица. Кога некој ќе забележи дека има крлеж на кожата, може да го отстрани со пинцета така што ќе ја фати устата на крлежот до кожата и нежно ќе ја извлече од кожата. Ако остане нешто, можеме да видиме ситни нозе кои нашето тело може да ги отфрли, а кожата да ги исфрли“, рече Алендар.

  Доколку се плашиме сами да го отстраниме, треба да се обратиме до надлежната служба за итна медицинска помош.

  Тој додаде дека не се препорачува употреба на маслиново масло и течен сапун на местата каде што се случило убодот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img