More

  Сето ова може да бидат симптоми на долгиот ковид, има совети како да го избегнете

  spot_img

  Ако сте заболени од Ковид и сте се опоравиле, вие сте еден од среќниците. До 28 милиони Американци, повеќето жени, имале симптоми кои траеле со месеци или години.

  Долготрајниот ковид не функционира исто за сите. „Долгот ковид е чадор термин кој ги опфаќа сите долгорочни ефекти што остануваат по типичната фаза на вирусот“, вели Зијад Ал-Али, клинички епидемиолог на Универзитетот Вашингтон во Санкт Петербург. Луис, пишува Prevention.

  Симптоми на долг ковид
  Луѓето можат да доживеат главоболки, замор, варење, болки во градите, мозочна магла, чудни периоди и многу повеќе.

  Некои заболени пријавуваат симптоми како што се мијалгичен енцефаломиелитис, слабост по напор, синдром на постурална ортостатска тахикардија) и дисрегулација на автономниот нервен систем кој ги контролира автоматизираните процеси во телото како што се отчукувањата на срцето и крвниот притисок.

  „Луѓето често се изненадени кога дознаваат дека можат да бидат изнемоштени дури и по благ ковид. Со ваква нова болест и малку истражувања се прашуваме и ние докторите. Третманите кои помогнаа вклучуваат бета-блокатори и ниски дози налтрексон, како и акупунктура и ладна терапија, што доведува до бавен, но стабилен напредок. Имав пост-вирусна состојба пред неколку години, па знам дека е важно да имам лекар кој не се откажува“, рече Тереза ​​Пју, семеен лекар од Остин.

  Некои пријавиле состојба која напредувала до дијареа, треска и дишењето се чувствувало како убод во градите, а симптомите траат до три години.

  Како да се спречи долгиот ковид
  Бидете внимателни: најдобриот начин да го избегнете е да направите се што можете за да избегнете заразување со Ковид. Преземете мерки на претпазливост како маски во големи групи, особено во затворени простории и на места со слаба вентилација.

  Добијте вакцина: Луѓето кои примиле вакцина против Ковид-19 имаат малку помалку сериозни долгорочни симптоми во споредба со другите, покажа студија.

  Размислете за антивирусен лек: Земањето антивирусен лек во рок од неколку дена по заразувањето со Ковид го намалува ризикот од долгорочно заболување за 26%, покажа една студија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img