More

  Семјуел Банкмен Фрид присвоил повеќе од 8 милијарди долари од клиентите!

  spot_img

  Семјуел Банкмен Фрид, основачот на американската крипто берза FTX, е осуден на 25 години затвор, бидејќи украл повеќе од осум милијарди долари од клиентите на неговата сега банкротирана фирма.

  По двочасовното рочиште, судијата Луис Каплан изјавил дека банкарот Фрид знаел дека бил ангажиран во нелегални активности и дека „не покажал каење за страшните злосторства што ги направил“.

  – Направив многу грешки, ги изневерив сите за кои се грижев – изјави обвинетиот во судницата.

  Обвинителите тврдат дека тој зел повеќе од десет милијарди долари од клиент во, како што велат, „најголемата финансиска измама во американската историја“.

  – Размерот на неговите злосторства се мери не само според износот на украдените пари, туку и со извонредната штета предизвикана на жртвите, а на некои нивните животи заштеди беа збришани преку ноќ – рече Демијан Вилијамс, американски обвинител за јужниот округ во Њујорк.

  Обвинението против Семјуел Банкмен Фрид беше поднесено во ноември 2022 година.

  Тој се товари за осум кривични дела.

  Според обвинителството, тој ги лажел инвеститорите и банките, украл повеќе од осум милијарди долари од клиенти и ги користел нивните депозити за да ги плати долговите и трошоците на сопствениот ризичен фонд „Аламида Рисрч“.

  „Кралот на крипто“, како што исто така го нарекуваа, ја негираше вината, тврдејќи дека иако правел грешки, неговите намери биле добри.

  „FTX“ беше втората најголема крипто берза во светот, каде што се тргуваа 10,15 милијарди долари на дневна основа.

  Компанијата банкротираше во ноември 2022 година, а нејзината вредност претходно беше проценета на 32 милијарди долари.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img