More

  Секојдневни навики кои можат да предизвикаат хемороиди

  spot_img

  До 50-годишна возраст, околу половина од населението наишло на хемороиди, а чешањето е еден од симптомите на овој проблем. Хемороидите се поврзани со хроничен запек, честа дефекација или предолго седење во тоалет, што може да предизвика акумулација на крв во садовите во ректумот и да предизвика појава на хемороиди.

  Тие се чести кај сите возрасни групи и ги зафаќаат двата пола. Некои од симптомите се чешање, болка, непријатност, нарушувања на дебелото црево и крварење.

  Подигнување тешки тежини, конзумирање на храна која содржи малку влакна, јадење топла и зачинета храна, дебелина, долго седење и напрегање при движење на дебелото црево се некои од навиките кои предизвикуваат хемороиди.

  Исхраната игра важна улога во третманот. Неопходно е да се јаде храна богата со растителни влакна, зелено овошје и зеленчук и да се пие вода. Важно е да се намали внесот на масна и пржена храна, како и кафе, што може да ја забави работата на цревата и да доведе до влошување на хемороидите.

  Доколку состојбата се влоши и не успеете да направите ништо со промена на исхраната и домашните лекови, обратете се кај вашиот лекар за помош, пишува Индекс.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img