More

  Се знае кои автомобили ги возат интелигентни возачи, а кои автомобили ги возат оние од другата страна на вагата

  - Advertisement -

  Луѓето често генерализираат кога ги оценуваат луѓето само врз основа на автомобилот што го возат. Возачите со бес на патиштата често го навредуваат „глупавиот возач“, но дали типот на автомобил што го возите всушност е во корелација со вашата интелигенција?

  Истражувањето спроведено од Scrap Car Comparison опфати повеќе од 2.000 возачи на тест за интелигенција. IQ (интелигентен количник) е резултат заснован на перформансите на учесникот на збир на стандардизирани тестови дизајнирани да ја проценат интелигенцијата.

  Според студиите, околу две третини од општата популација ќе имаат IQ резултат помеѓу 85 и 115, додека само 2,5% ќе имаат резултат под 70 или над 130. За оние со резултат над 130, резултат над 144 значи дека сте генијалец се, судејќи според скалата на интелигенција Стенфорд-Бинет.

  Оваа студија пресметала просечни резултати на коефициентот на интелигенција за различни групи возачи, категоризирани по марка, боја и тип на гориво.

  Возачите на Шкода се најинтелигентни
  Истражувањето покажа дека возачите на Skoda се најинтелигентни од 22-те брендови на автомобили вклучени во студијата, со просечен коефициент на интелигенција од 99. По нив следуваат Suzuki (98,09), Peugeot (98,09), Mini (97,79) и Mazda (95). , 91).

  На другиот крај на скалата, студијата покажа дека возачите на BMW генерално имаат понизок коефициент на интелигенција, со резултат од 91,68, заедно со возачите на Fiat (90,14) и Land Rover (88,58). Сепак, вреди да се напомене дека светскиот просечен коефициент на интелигенција се наоѓа помеѓу оценките од 85 и 115, така што сите субјекти биле во тој опсег.

  Рангирање на автомобилски бренд Просечен коефициент на интелигенција
  1 Шкода 99
  2 Сузуки 98.09
  3 Пежо 97,79
  4 Мини 97,41
  5 Mazda 95,91
  6 Тојота 95,76
  7 Опел 95.11
  8 Мерцедес Бенц 94,74
  9 Нисан 94,71
  10 седишта 94,71
  11 Цитроен 94,29
  12 Хјундаи 93,52
  13 Рено 93,41
  14 Ауди 93,25
  15 Kia 93.01
  16 Хонда 92,88
  17 Форд 92,75
  18 Volvo 92,40
  19 Фолксваген 92,25
  20 БМВ 91,68
  21 Фиат 90,14
  22 Land Rover 88,58
  Паметните луѓе сакаат бензин
  Со оглед на тоа што ЕУ ќе ја забрани продажбата на бензински и дизел автомобили во следните 12 години, а повеќе луѓе ќе се префрлат на електрични возила, истражувачите се прашуваа дали типот на гориво може да корелира со резултатите од коефициентот на интелигенција.

  Додека возачите на електрични автомобили помагаат за зачувување на животната средина, возачите на бензинските автомобили, според ова истражување, се најинтелигентни.

  Возачите на бензински автомобили постигнале просечен коефициент на интелигенција од 94,35, потоа хибридни (93,89) и дизел (92,91), додека возачите на електрични автомобили се рангирани на четвртото место со просечна оценка од 90,19.

  И бојата е важна
  Откако ќе се одлучите за моделот и типот на гориво на вашето избрано возило, следното нешто што треба да го изберете е бојата на вашиот автомобил. Но, дали бојата што ја избирате може да корелира со тоа колку сте интелигентни?

  Студијата вели дека може, со просечни резултати од 95,71 на тестот за интелигенција на оние кои го избрале белиот автомобил, што е за неверојатни 7,28 повисоки од оние кои го избрале зеленото возило, кои се рангирани на дното со просечен коефициент на интелигенција од 88,4.

  Рангирање на просечен коефициент на интелигенција во боја
  1 бело 95,71
  2 Греј 94,97
  3 Црвено 94,88
  4 Сини 93,60
  5 Црно 92,83
  6 Сребро 92,67
  7 Зелена 88,43
  Регистрацијата открива многу
  Истражувачите исто така беа заинтересирани за тоа дали персонализираните регистарски таблички се во корелација со возачите кои постигнале високи резултати на тестовите за интелигенција. Студијата покажа дека оние кои поседуваат персонализирана регистарска табличка генерално се помалку интелигентни од оние без таква, при што сопствениците на регистарски таблички постигнуваат просечно 2,2 поени пониски на тестот за интелигенција во споредба со оние кои немаат таква.

  Ранг Персонализирана регистарска табличка? Просечен коефициент на интелигенција
  1 бр 94.15
  2 Да 91,95

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img