More

  Само 20 отсто од Австријците го поддржуваат членството на Македонија во ЕУ

  spot_img

  Проширувањето на Европската Унија не е меѓу приоритетите на австриските граѓани, откриваат резултатите на неодамна објавената анкета, додека Македонија може да се надева на само 20 отсто од поддршката на испитаниците, се вели во анализата објавена од Австриското општество за европска политика.

  Само 24 отсто од испитаниците се изјасниле дека го поддржуваат протиширувањето на ЕУ со нови земји-членки. Тоа се однесува на земјите од Западен Балкан, но и на Украина, Молдавија и на Грузија.

  Има разлика и во изјаснетата поддршка кон земјите од Источна Европа и оние од Западен Балкан. Позитивно за интеграцијата за Украина се изјасниле 23 отсто од Австријците, додека за Албанија само 14 отсто. Србија има поддршка од 16 отсто од граѓаните на Австрија, додека Македонија е пополурана од соседите со 20 отсто.

  Австријците сметаат дека нашиот регион допрва треба да се европеизира, за да биде интегриран во ЕУ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img