More

  Сакале да се подмладат, но процедурата со крв им го променила животот засекогаш

  На северноамериканскиот континент е пријавена првата сомнителна инфекција со ХИВ вирусот преку козметичка процедура. Се вели дека три жени се заразиле со вирусот при подмладување на лицето во истиот салон. Увидот во салонот покажал лоша хигиена, бидејќи вработените чувале игли со филери веднаш во фрижидерот со храната, а неколку игли воопшто не биле етикетирани.

  Три Американки откриле дека се ХИВ позитивни по естетската операција. Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) претпоставува дека тие најверојатно се заразиле со вирусот за време на козметичка процедура, бидејќи го посетиле истиот салон. Тоа е првиот сомнителен случај на ХИВ инфекција преку козметичка процедура, пишува американскиот орган во извештајот.

  Според ЦДЦ, сите три жени наводно се заразиле со ХИВ во ВИП бања во државата Ново Мексико. Според извештајот од инспекцијата, се верува дека употребата на нестерилни игли придонесува за инфекција за време на козметичка процедура.

  Првиот случај на инфекција е забележан во 2018 година кај жена на возраст меѓу 40 и 50 години. Во исто време, таа тврдеше дека во минатото не користела тешки дроги, не примила трансфузија на крв и немала ни ризичен сексуален контакт. Но дека неодамна го посетила салонот на ВИП Спа, каде и дале таканаречено вампирско лице.

  Станува збор за процедура во која експертите прво земаат 10 до 20 милилитри крв од пациентите, вадат плазма од неа со помош на специјален процес на центрифугирање и ја вбризгуваат со мали игли во саканите делови од лицето или други делови од телото. Се вели дека плазмата, богата со фактори за раст, помага, меѓу другото, за подобрување на тонот, структурата и бојата на кожата, ги измазнува брчките и ги лекува лузните. Постапката за убавина стана популарна во 2013 година, кога една од најпознатите инфлуенсерки, Ким Кардашијан, се препушти на неа.

  За другите две жени се вели дека се заразиле со ХИВ вирусот во 2018 година, преку истата процедура и во истиот салон. Во моментот на интервенцијата тие биле на возраст од 40 до 60 години. Едната од нив открила присуство на вирусот во 2018 година, а другата дури во 2023 година, кога веќе била заразена со СИДА.

  Истрага во салон: медицински игли во фрижидер со храна
  ЦДЦ по добиени информации покрена истрага во ВИП бањата. Во заедничката инспекција со Министерството за здравство на државата Њу Мексико, тој открил бројни неправилности. Меѓу другото, вработените наводно оставиле туби со крв неозначени на шалтерите во кујната на вработените, а инјекциите со различни филери не биле соодветно етикетирани.

  Вработените чувале неколку игли за инјектирање со филери веднаш во кујнскиот фрижидер до храната, а по употреба иглите ги фрлале во канта за мешан отпад.

  Ниту една од трите жени не беше идентификувана од медицинските работници дека има други ризици за ХИВ инфекција. „Тоа дефинитивно беше шок за нив“, коментираше епидемиологот на ЦДЦ, Ана Стаделман-Бехар за Вашингтон пост.

  Државните власти не можеа да потврдат дека салонот е извор на инфекцијата, но постои силно сомневање дека изворот на инфекцијата бил салон за убавина, се наведува и во извештајот на ЦДЦ. Козметичкиот салон е затворен поради откриени прекршоци.

  Компликациите се ретки, но може да бидат многу сериозни
  Во последниве години, популарноста на процедурите за убавина рапидно расте. Меѓу главните причини за големиот број зафати е желбата за подобар изглед и слика за себе, секоја година повторно наведува Американското здружение на пластични и естетски хирурзи.

  Бидејќи естетските хирурзи и другите квалификувани специјалисти одлучуваат да вршат процедури само на здрави пациенти, компликациите се разбира се помалку ретки, но сепак може да бидат многу сериозни, истакна во март во интервју за N1, пластичниот и естетскиот хирург Питер Зорман.

  Најчесто, сериозни компликации се јавуваат кога процедурите за убавина ги изведува лице кое не е (доволно) квалификувано за тоа. Минатата недела, на пример, можевме да прочитаме дека една млада жена од Словенија ослепела поради самовбризгување на дермален филер што го купила преку Интернет.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img