More

  Роналдо, машката змија, бил сам девет години и извел 14 бебиња

  spot_img

  Факултетот во Портсмут во Велика Британија објави дека во вивариумот во тој град се родени 14 бебиња на бразилски змии боа, кои се пример за партеногенеза, односно природна форма на бесполово размножување во која ембрионите се развиваат без оплодување.

  Студентите од тој колеџ рекоа дека змијата, мажјак по име Роналдо, е рептил долг 1,8 метри кој не бил во контакт со ниту една друга змија најмалку девет години и дека имало „чудесно раѓање“ кое се смета за редок пример на партеногенеза кој е вообичаен кај растенијата и некои животни, пишува Гардијан.

  Специјалистот за рептили Пит Квинлан бил шокиран од откритието.

  „Јас одгледувам змии 50 години и никогаш порано не знаев дека тоа се случува. Роналдо изгледаше подебело од вообичаено, како да јадеше обилен оброк. „Ниту една секунда не помисливме дека тој, или треба да кажеме дека е бремена“, вели Квинлан.

  Според зоолошката градина Дадли, повеќето констриктори на боа раѓаат околу 12 до 15 бебиња, иако е забележано легло од 35 бебиња.

  Младите змии обично се раѓаат околу шестиот месец по парењето и почнуваат да се хранат кога ќе наполнат 10 дена.

  При раѓањето тие се долги од 38 до 50 сантиметри, достигнувајќи 1,2 метри во првата година, а женките се поголеми од мажјаците.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img