More

  Реакции по смртта на Борис Пахор

  - Advertisement -

  „Почина еден од најголемите словенечки писатели“, напиша премиерот Јанез Јанша на Твитер по повод смртта на писателот од Трст, Борис Пахор.Трстскиот писател Борис Пахор почина на 109-годишна возраст во својот дом во Трст. На Твитер премиерот Јанез Јанша го опиша Пахор како еден од најголемите словенечки писатели и напиша: „Почивај во мир Борис Пахор“.

  Претседателот на НСИ и министер за одбрана Матеј Тонин напиша дека починал голем Словенец, писател од светска класа и неуморен борец против сите тоталитаризми. „Тој веруваше во иднината. Со своите сведоштва, тој се обиде да се погрижи ужасите на војната никогаш повеќе да не се повторат. Почивај во мир, нека ти е лесна словенечката земја“, додаде тој.

  Татјана Ројц, италијанска сенаторка со словенечко потекло, изјави за Дело дека си заминала голема учителка, која ја научила што е апсолутно зло, а што апсолутна љубов. „Ќе ми недостига неговиот остар поглед на работите што се случуваат, ќе ми недостига неговото критичко размислување. Ќе ми недостига неговата насмевка, неговиот понекогаш лут збор. Но, останува непроценливо богатство на мисли, приказни и многу сведоштва “, рече таа.

  „Денес сите сме тажни. Дури и небото плаче. Но, пред моите очи повторно го гледам оној минијатурен човек кој зјапа низ прозорецот од својата соба на реброто Контовел, таму, кон морето, кое бескрајно се отвора пред него. И го слушам неговиот глас. Од професорот, со кого особено силно не поврзуваше духот на Приморјето, бидејќи мајка му потекнуваше од околината на мојот роден град, научив лојалност кон словенечката литература и словенештво, верба во (со)човекот и неговата хуманост, за добро. . Дека овој живот, еден и единствен што ни е даден, е чудо. Пред некое време ми кажа како секое утро повторно му се заблагодарува на Бога што ја издржал ноќта за да може да зборува и да живее. „Секој ден е нов ден што ми го дава универзумот и јас го обожавам универзумот“, додаде тој. И ти се поклонувам, драг професоре, за сето тоа што ни го подари. Почивај во мир“, напиша за N1 книжевниот историчар Уршка Перенич.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img