More

  Проституцијата стана нормална работа во оваа земја: Ќе има породилни, здравствени и пензиски надоместоци

  spot_img

  Белгија стана првата земја во светот која го одобри законот за работни односи за договори за вработување на сексуалните работници.

  Според законот, ако проститутка одбие клиент повеќе од десет пати во шест месеци, макрото може да иницира интервенција на државен посредник, но не може да го отпушти работникот.

  Исто така, сексуалните работници добиваат право на здравствено осигурување, пензии, надоместоци за невработеност и семејни пари, годишен одмор и породилно отсуство.

  „Овој закон е прв во светот. Не можам доволно да нагласам колку е ова важно“, рече Даан Баувенс, портпарол на UTSOPI, синдикатот на сексуалните работници во Белгија.

  „Со овој модел, Белгија навистина ја покажува својата цел да ги заштити сексуалните работници, без оглед на моралните проценки што луѓето може да ги имаат за професијата“, рече тој, додавајќи: „Се надеваме дека ова може да доведе до пресврт на неодамнешниот тренд на криминализирање клиенти. во Европа.”

  „Се надеваме дека другите земји ќе го копираат овој закон, како што направија на теми како што се истополови бракови, абортус, евтаназија и правата на трансродовите“, рече тој, според Телеграф.

  Законско доделување на договори
  Законот го прави легално склучувањето договор со проститутки откако Белгија стана првата земја во Европа што ја декриминализираше самовработената сексуална работа во 2022 година.

  Тоа му дава одредени права на работникот и услови на работодавачот. Ова го вклучува правото да се одбие клиентот или сексуалниот чин, како и правото да се прекине сексуалниот чин во секое време без страв од прекин или казна.

  Сексуалните работници исто така имаат право да го вршат сексуалниот чин како што сакаат и одбиваат да седнат зад стаклото во стилот на Амстердам, кое се користи и во Белгија.

  Повикувањето на некое од овие права повеќе од десет пати во половина година може да доведе до тоа работникот или работодавачот да ја повика државната служба за посредување.

  Сексуалните работници исто така можат да го раскинат договорот во секое време без претходна најава и не го губат правото на надоместок за невработеност по престанокот на работниот однос.

  Ќе биде заштитена анонимноста на работниците бидејќи договорите ќе бидат дадени под ист наслов како оние што им се даваат на работниците во угостителството во ресторанот и хотелскиот сектор. Ова е за да можат да аплицираат за други работни места без страв од дискриминација, пренесува Дневник.хр.

  Законот не ги опфаќа порнографските актери, стриптизерите или изведувачите на веб-камери. Макроата мора да имаат регистрирано седиште во Белгија и да аплицираат за одобрение пред да можат да понудат договори.

  Случаи во кои одобрението ќе биде одбиено
  Ќе им биде одбиено одобрување доколку се осудени за злосторства, вклучувајќи сексуален напад, убиство, изнуда, малтретирање сексуални работници или воајеризам.

  Тие мора да ѝ дадат на сексуалната работничка копче за аларм, кое мора да биде во просторијата каде што се обезбедуваат сексуалните услуги или да биде преносливо доколку работничката патува кај клиентот.

  Работодавачот, исто така, мора да осигура дека сексуалните работници имаат пристап до некој одговорен за нивната безбедност и дека синдикатите и организациите за поддршка имаат пристап до борделите во секое време.

  Други земји, како Нов Зеланд, Германија и Холандија, ја признаа сексуалната работа пред Белгија, но никогаш не воспоставија правна рамка.

  Белгискиот парламент го одобри законот по долгогодишно лобирање на сексуалните работници, во петокот со 93 гласа „за“, 33 воздржани и ниту еден глас против.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img