More

  Просечната пензија во ЕУ е 1.224 евра

  spot_img

  Просечната пензија во Eвропската Унија е 1.224 евра, а пензионерите од земјите на Балканот земаат најниски пензии, покажуваат податоците од Еуростат.

  Просечната пензија во БиХ е 311 евра, што е речиси четири пати помалку од просекот на земјите од Европската унија. Просечната пензија во Србија е близу 765.392 евра, а во Црна Гора е 488 евра.

  Хрватска е на 28 место од 36 држави со просек од 580 евра, а во Словенија просекот изнесувал 785 евра. Бугарија и Албанија имаат најниски просечни старосни пензии.

  Во 2021 година, просечниот месечен бруто-трошок за старосна пензија во ЕУ варира, од дури 2.575 евра во Луксембург до најниската 226 евра во Бугарија.

  Пензионерите во Луксембург (2.575 евра) и Данска (2.417 евра) имаат највисоки просечни старосни пензии во ЕУ. Просечната старосна пензија во Исланд е 2.762 евра, во Швајцарија 2.138, во Австрија 1.962, во Ирска 1.906, во Италија 1.561, во Германија 1.440,во Словенија 692, во Полска 538 и во Унгарија 398 евра.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img