More

  „Празнување на животот и заедништвото“: Што е Ѓурѓовден за Ромите и како го слават

  spot_img

  Традицијата на Ѓурѓевдан има долга и длабока историја кај Ромите. За многу членови на ромската заедница, Ѓурѓевдан е важен датум кој се слави со различни церемонии, ритуали и обичаи кои се пренесуваат од колено на колено. За Ромите тоа е повеќе од обичен верски или културен празник. Тоа е време кога се слави животот, се обновува вербата во подобра иднина и се зајакнуваат врските во заедницата.

  „Тоа е време за славење на животот и природата, а обичаите поврзани со овој празник често вклучуваат чистење на домовите, подготовка на ритуална храна, како колачи од крин на долината и учество во разни верски и културни церемонии. Некои од традиционалните обичаи поврзани со Ѓурѓевдан во ромската заедница вклучуваат палење оган (кој симболизира чистење и заштита), танц и музика, како и ритуали кои се фокусираат на заштитата на семејството, здравјето и плодноста“, Милош Михајловиќ, претседател на Унијата. , објаснува за N1 Рома од Србија.

  Дополнително, Ѓурѓевдан, како верски празник кој се слави на 6 мај според јулијанскиот календар, според Михајловиќ често е можност семејствата и заедниците да се соберат за да ги прослават традициите и заедништвото.

  „Оваа традиција има богато наследство кое е длабоко вкоренето во ромската култура и претставува важен дел од идентитетот и припадноста на многу Роми ширум светот“, рече Михајловиќ.

  Симбол на обнова и пролет
  Ѓурѓовден е важен празник кој симболизира различни аспекти на ромската култура, традиција и верување. Тој е симбол на обновата и пролетта, вели Михајловиќ.

  Ѓурѓовден се слави во време кога природата заживува по зимскиот период. За Ромите овој празник е симбол на обнова и преродба, рестартирање на нашата точка по зимскиот период, како и почеток на нов циклус на природата и животот. За Ромите кои се христијани, Ѓурѓовден има религиозно значење и е можност да се посветат на молитва, верски церемонии и прослави во чест на светецот“, објаснува соговорникот на порталот N1.

  Многу обичаи поврзани со Ѓурѓовден во ромската заедница, вели тој, се фокусираат на заштита на семејството, домот и здравјето. Така, палењето оган, ритуалното чистење на домот и подготовката на специјални ритуални јадења служат како начини да се оттргнат злите духови, да се донесе среќа и просперитет во куќата.

  „Преку заедничко славење Ромите го одржуваат идентитетот и поврзаноста со својата култура и традиција. Ѓурѓовден за Ромите е повеќе од обичен верски или културен празник. Тоа е време кога се слави животот, се обновува вербата во подобра иднина и се зајакнува врската во заедницата“, вели тој.

  Специфичности на празнувањето на Ѓурѓовден во ромската заедница
  Според претседателот на Сојузот на Ромите, прославувањето на Ѓурѓевдан меѓу ромската заедница може да има одредени специфики во однос на начинот на кој се слави од страна на припадниците на неромската заедница.

  Припадниците на ромската заедница кои се христијани можат да учествуваат во верски церемонии кои се карактеристични за Ѓурѓовден, како што се одење во црква, молитва и палење свеќи. Сепак, вели тој, може да има и традиционално ромско толкување на овие ритуали, кое може да вклучува елементи како што се нудење посебна ритуална храна или ритуално чистење на домовите.

  Според Михајловиќ, спецификите на културните обичаи поврзани со Ѓурѓовден може да вклучуваат традиционална ромска музика, оро, песна и подготовка на специјални јадења кои се служат за време на прославата.

  Ромите често го одбележуваат овој празник преку заеднички собири, каде се делат оброци, се одржуваат разговори, пеење и играње. За многу Роми, одбележувањето на Ѓурѓевдан има посебно значење за зачувување на нивната култура, традиција и идентитет, посочува тој.

  Колачи направени од цвеќиња на крин на долината
  На Ѓурѓовденската трпеза често има и посебна храна која се подготвува за оваа пригода – тоа се, меѓу другото, кантарион, познати како „Св. се прават од тесто и цвеќе набрано на денот на празникот, вели соговорникот N1.

  Овие колачи симболизираат обнова и пролет, истакнува Михајловиќ и додава дека покрај Ѓурѓовдените на трпезата најчесто има и месо, како печено или варено месо.

  Можете да послужите и различни традиционални јадења кои варираат во зависност од регионот и културните влијанија, како што се различни видови чорби, чорби, чорби… Обично се организираат семејни собири каде што заедно го поминуваат времето подготвувајќи храна, разговараат, пеат песни и играат игри , вели Михајловиќ.

  Сите овие обичаи заедно, како што заклучува Михајловиќ, го сочинуваат богатството на традицијата и културата на ромската заедница за време на празнувањето на Ѓурѓовден, а неговото празнување се одвива со посебна радост.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img