More

  Поранешниот инспектор објасни што ќе се случи ако телото на девојчето никогаш не биде пронајдено

  spot_img

  Во Србија продолжува потрагата по телото на девојчето Данка Илиќ. Иако еден од двајцата осомничени веќе ја призна вината, тие не сакаат да откријат каде го фрлиле телото. Поранешниот инспектор Драгиша Ремовиќ сега објасни што ќе се случи доколку телото наскоро не биде пронајдено.

  Полицијата се уште трага по телото на двегодишната Данка Илиќ. Девојката од Србија била исчезната неколку дена, по што полицијата дознала дека двајца општински работници ја удриле со автомобил. Еден од нив потоа ја задавил и ѝ го фрлил телото на депонија, а два дена подоцна со помош на нејзиниот брат и татко го префрлиле телото на непозната локација.

  Осомничените сега не сакаат да откријат каде е телото на девојчето. Како што објаснува за Нова.рс Драгиша Ремовиќ, поранешен инспектор на Одделот за крв и сексуални деликти на белградската полиција, потрагата по телото никогаш нема да заврши доколку наскоро не се најде. „Нема рок во кој е прекината потрагата. Мртви или живи, луѓето засекогаш остануваат на списокот на исчезнати, а полицијата продолжува да трага по нив. Единственото нешто што веројатно ќе се случи е намалување на интензитетот на потрагата, но тоа сигурно нема да престане“, објасни тој.

  Според неговите тврдења, телото на девојчето не е неопходно потребно за истрага и судска постапка, доволни се и други материјални докази. „Помина времето кога се сметаше дека не може да се одржи судење без тело“, објасни Ремовиќ, додавајќи дека главен доказ може да биде ДНК на девојката пронајдена на или во возилото со кое ја превезувале.

  И ако не најдат ДНК? Ова може да ја промени ситуацијата, бидејќи и покрај признавањето на вината, осомничениот може да ја промени изјавата во полиција во секое време од процесот. „Токму затоа се важни другите материјални докази, бидејќи не може се да се заснова само на исказ на сведок. Не ми е јасно… Како тоа немало траги, ако веќе признале дека ја убиле девојката?“ прашува Ремовиќ. Според него, едно од можните објаснувања би можело да биде дека ја завиткале девојката во торба во која останала ДНК.

  Во исто време се појавуваат неколку теории зошто двајцата осомничени не сакаат да откријат каде е телото на девојката. Првата теорија е дека направиле нешто монструозно со него, а втората е дека се надеваат дека ќе избегнат доживотен затвор доколку телото не се најде. „Можеби открија што може да открие мртвото тело и се плашат. Тие можеа да го поместат неколку пати. Но, можеби направиле нешто монструозно со телото на детето. Како мајка и како човек, тешко ми е да кажам што можам да направам“, изјави во понеделникот за Блиц началникот на полицијата Бојана Отовиќ Пајновиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img