More

  Поради неподмирени долгови, повеќе од 190.000 граѓани завршија во стечај

  spot_img

  Повторно расте бројот на граѓани кои завршија во стечај поради неплатени долгови, покажуваат новите податоци на Агенцијата за финансиска.

  Според овие податоци, минатата година повеќе од 46.000 потрошувачи добиле покана од Фина да се произнесат за започнувањето на едноставен стечај на потрошувачи поради наталожени долгови кои не можат да ги сервисираат. Тоа е дури 60 отсто повеќе од една година порано.

  Финансиската агенција ја испраќа оваа покана по пошта до сите потрошувачи кои имаат евидентирано неисполнување на плаќање во износ до 2.654,46 евра по основ на главнината и континуирано се блокирани повеќе од три години, пишува Даница.хр.

  Вакви покани од 2019 година до денес биле испратени на адреси на вкупно 190.000 граѓани во Хрватска. На север, повеќето од нив беа во надлежност на Општинскиот суд во Бјеловар (9.800), а потоа следуваат судот во Вараждин (6.900), Чаковец (5.600), Вировитица (5.100), Златар (5.070) и Копривница (4.500). .

  Од поголемите општински судови, најмалку стечајци на потрошувачи имало на подрачјето на Дубровник (2.000) и Вуковар (2.300).

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img