More

  Пиран под вода: поплавен плоштад Тартини, улиците претворени во „урагани“

  spot_img

  Обилните врнежи синоќа направија многу проблеми, најмногу работа пожарникарите имаа во општина Копер. Исто така во утринските часови над брегот се разви невреме со силен дожд, кој го поплави Пиран. Водата навали низ улиците, го поплави плоштадот Тартини и некои станови.

  По синоќешните обилни врнежи, над словенечка Истра се разви нова невреме, што предизвика многу работа кај пожарникарите во Пиран.

  Судејќи според фотографиите објавени од корисниците на Фејсбук, вода течела по улиците, поплавувајќи го плоштадот Тартини и некои локали. Пожарникарите се на терен и ја испумпуваат атмосферската вода.

  Веќе синоќа најголем број интервенции се пријавени од општина Копер каде поради невремето се справиле 27 инциденти. Поројни дождови пораснаа, водата поплави куќи и дворови во Кастелец. Во Бошамарин е измиен дел од коловозот поврзан со мостот, вели Управата за заштита и спасување на својата веб-страница.

  Како што наведува, доста проблеми имало и во Олм и Шалара. Испуштена е малку земја на коловозите, а во Кркавче се урнал потпорен ѕид. Налетот на ветерот го урна дрвото.

  Силен ветер собори дрво и на патот Дивача-Рибница во општина Пивка. Патот Раков Шкочјан – Равбаркоманда е само делумно прооден поради пропаѓање на патот. Според сообраќајниот информативен центар, поради свлечиште е затворена и сообраќајната лента на крајбрежниот експресен пат меѓу Копер и Бертоки.

  Според податоците на Управата за заштита и спасување, поради невремето со обилни врнежи се регистрирани вкупно 43 настани на подрачјето на регионалните центри Копер, Словењ Градец и Постојна.

  Врнежите со грмежи ќе бидат чести и денеска до вечерните часови. Можни ќе бидат обилни врнежи. Истовремено посилно ќе растат поројните водотеци, прогнозира Агенцијата за животна средина на Република Словенија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img