More

  Пет заблуди за депресијата со кои се соочуваат многу луѓе

  spot_img

  Иако постојаното чувство на тага е вообичаен симптом на депресија, се јавуваат и други симптоми.

  Зборот депресија се користи во секојдневниот говор, па иако е име на болест или ментално растројство, често се користи за да се опише одредено расположение, тага или безволност.

  Можеби ова, како последица на незнаењето, е причина за постоењето на многу митови поврзани со депресијата, што придонесува за тоа дека страдалниците се соочуваат со предрасуди и се уште се стигматизирани.

  Кои се најчестите митови за депресијата и зошто не треба да им верувате, објасни за Здравствениот дом специјалистот по психијатрија д-р Романа Депетовиќ Јотановиќ.

  Депресијата не е вистинска болест, туку прашање на тага или мрзеливост
  „Важно е да се каже дека депресијата е болест, а не минлив период на лошо расположение“, вели д-р Деспетовиќ Јотановиќ и додава: дека многу луѓе веруваат дека депресијата е болест на слабите, па често оние кои доаѓаат да бараат помош од психијатар се чувствуваат виновни затоа што си дозволиле да страдаат за да им се случи тоа.

  Иако постојаното чувство на тага е чест симптом на депресија, постојат и други симптоми како што се промени во апетитот и квалитетот на спиењето, емоционални симптоми како што се чувството на безвредност, како и промени во однесувањето, на пример, губење на интерес за вообичаените активности. и извршување на секојдневните обврски, што често погрешно се толкува како мрзеливост.

  „Депресијата понекогаш нема никаква врска со факторите на околината и може да се појави во периоди од животот кога се чини дека се е во ред и нема причина за тага или жалост. Особено е важно да се нагласи дека тоа не е нечиј избор или знак на слабост или мрзеливост“, истакнува д-р Деспетовиќ Јотановиќ.

  Тоа е привремена состојба, која ќе помине со текот на времето
  „Депресијата, едноставно кажано, најчесто е резултат на нерамнотежа на невротрансмитери, хемиски соединенија кои ги пренесуваат нервните импулси. Ваквата нерамнотежа се одржува на функционирањето на човекот, а успешно се коригира со лекови, односно антидепресиви. Ова може да се спореди со ситуацијата кога има недостаток на тироидни хормони, што влијае на хормоналната рамнотежа на телото, па проблемот се решава со земање на хормони во вид на суплементи“, објаснува таа.

  Како што проблемот со тироидната жлезда нема да се реши сам по себе, така нема да се реши ниту депресијата. Тоа е медицинска состојба која бара третман и поддршка, а симптомите на депресија веројатно ќе се влошат доколку не се лекуваат, па затоа е важно да се побара помош што е можно порано за да се спречи тоа да се случи.

  Претходно споменатите симптоми не мора нужно да се поврзани со депресија бидејќи е сосема нормално понекогаш да сме тажни, уморни или безволни, но доколку се присутни повеќе од две недели, треба да се сомневате во депресија и да се консултирате со лекар.

  Депресијата не може да се излечи
  Депресијата е болест која во повеќето случаи може да се излечи или барем да се ублажи, па не е точно дека не може да се излечи. Депресијата не е болест „за цел живот“, а во повеќето случаи прогнозата е добра и луѓето се враќаат на секојдневните активности.

  „Најдобар начин за лекување на депресијата е комбинација од лекови и психотерапија. Психотерапијата е „третман со разговор“ и се фокусира на зајакнување на постоечките и откривање нови механизми за справување со стресот и животните тешкотии. Постојат бројни видови на психотерапија, а кој ќе го избере човекот зависи од личните афинитети“, вели докторката.

  Како што наведува, „лековите кои се користат се антидепресиви, а нивното дејство почнува да се чувствува по две до три недели.

  „Постојат неколку групи на антидепресиви со различни механизми на дејство, а лекарот кој ќе препише антидепресив ќе ги земе предвид водечките симптоми на депресија кај пациентот, како и факторите на општата состојба како возраста, други болести и постоечка терапија. , и алергии на лекови и во согласност со сето горенаведено изберете оптимална терапија“, додава таа.

  Антидепресивите ја менуваат личноста и создаваат зависност
  Често игнорантно ја поврзуваме менталната болест со личноста, а земањето лекови како што се антидепресивите, за кои се вели дека ја менуваат „хемијата на мозокот“, кај многу луѓе предизвикува неоправдан страв.

  „Механизмот на дејство на антидепресивите е влијанието на одредени хемиски процеси во мозокот, што доведува до подобрување на симптомите на депресија. „Антидепресивите немаат никакво влијание врз структурата на личноста, згора на тоа, многу луѓе со подобрувањето на состојбата по земањето антидепресиви се чувствуваат како личноста што биле пред симптомите на оваа болест“, вели докторот.

  Таа додава дека „стравот од зависност од антидепресиви е неоснован бидејќи вистинската зависност, придружена со желба, злоупотреба и зголемување на количината на лекот за да се постигне ефектот, не е евидентирана при земање антидепресиви, дури и ако лекот се зема неколку месеци. или години“.

  Депресијата ги погодува само жените
  „Статистички гледано, жените страдаат од депресија двапати почесто од мажите. Ова делумно може да се објасни со хормоналните разлики, т.е. варијациите на хормоните во текот на животот на жената, но и со фактот дека симптомите на депресија понекогаш се манифестираат поинаку кај мажите тие се Некои примери се агресивно однесување, прекумерно консумирање алкохол или психоактивни супстанци, хронична раздразливост и важно е да се внимава на таквите промени во функционирањето“, вели д-р Депетовиќ Јотановиќ.

  Во нашата култура, мажите сè уште се воспитувани да бидат „емоционално силни“, па на многумина им е непријатно да зборуваат за своите чувства или да бараат помош, што е причината поради која мажите имаат помала веројатност да пријават проблеми со депресија.

  Ваквата културна практика е крајно опасна затоа што депресијата може да има многу сериозни последици и за мажите, згора на тоа, статистиката покажува дека мажите се повеќе склони кон самоубиство.

  Кога да се сомневате во депресија и што да направите?
  „Типични симптоми на депресија се нерасположението, со акцент на тоа што во некои случаи расположението е поизразено во утринските часови, а заболените истакнуваат дека состојбата делумно се подобрува во текот на денот“, објаснува докторката.

  Заедно со ова доаѓа и губење на интерес и задоволство за работи кои претходно го правеле среќно болниот, чувство на намалена енергија, зголемен замор, промени во апетитот, кој може да се намали и зголеми, нарушување на спиењето, намалена самодоверба, чувства на вина, па дури и самоубиствени мисли.

  Ако вие или некој ваш близок препознае симптоми на депресија, клучниот чекор е да побарате стручна помош.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img