More

  Ова е најреткиот пасош во светот, а само неколкумина можат да го добијат

  spot_img

  Суверениот воен ред на Малта, познат и како Витези од Малта, не е само религиозен католички ред со речиси 1.000 години историја. Тоа не е ниту само хуманитарна организација со повеќемилионски буџет, со операции кои вклучуваат бегалски кампови и програми за помош при катастрофи во околу 120 земји ширум светот.

  Таа е исто така суверена нација, со статус на набљудувач на Обединетите нации и свој устав, но без територија. Издава регистерски таблички за автомобили, но нема патишта по кои може да се вози, и свои печати, валута и пасоши, пишува CNN.

  Витезите биле основани како ред на витези во Ерусалим околу 1099 година, а во 1530 година кралот на Шпанија им го дал Малтешкиот архипелаг. Наполеон Бонапарта ги истерал витезите од Малта во француската инвазија во 1798 година, а овие денови седиштето на Редот е во Рим. Даниел де Петри Тестаферата, претседател на Редот со седиште во Малта, изјави за Си-Ен-Ен дека само околу 100 од 13.500 витези, дами и капелани кои сега се расфрлани низ светот живеат во Малтешкиот архипелаг.

  Првите пасоши биле издадени од Редот на Малта во 1300-тите кога неговите дипломати патувале во други земји со документи кои ја потврдуваат нивната улога како амбасадори. По Втората светска војна, употребата на дипломатски пасоши ги доби карактеристиките на пасошите што се користат во други земји. Денес во оптек има само околу 500 дипломатски пасоши – што го прави најреткиот пасош во светот.

  Пасошот е резервиран за членовите на Суверениот совет и шефовите на дипломатските претставништва и нивните семејства. Украсена е со златни букви со името на организацијата на француски јазик „Ordre Souverain Militaire de Malte“ и грбот.

  „Редот им издава пасоши на членовите на нивната влада за времетраењето на нивниот мандат“, вели Де Петри Тестаферата. Пасошите на големите мајстори важат најдолго бидејќи се избираат на 10 години, можат да служат два мандати и мора да се пензионираат до 85-тата година од животот. Останатите пасоши важат четири години и се користат само за дипломатски претставништва. Пасошите се 44 страници со малтешки крст воден жиг без многу други помпа – без слики или цитати.

  Според Де Петра Тестаферата, две третини од членките на Шенген го признаваат дипломатскиот пасош, а Редот тесно соработува со многу земји кои немаат формални дипломатски односи, како што се Франција, Обединетото Кралство и САД.

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img