More

  Олеснете ја хроничната болка во нозете со оваа едноставна вежба

  spot_img

  За многу луѓе, болката во нозете може да биде сериозна непријатност. Но, за други, справувањето со хроничната болка во глуждот или петицата е секојдневна појава.

  Истражувањата покажуваат дека вежбите за мобилност често се фокусираат на истегнување на тетивата и тетивите, а редовното движење на мускулите на долниот дел на ногата е важен чекор кон чувството на подобро во стапалата.

  Можете да правите едноставни вежби за мобилност само околу глуждовите и стапалата на секое стапало кои исто така влијаат на вашите лисја. Всушност, овие вежби може да се изведуваат дури и додека лежите во кревет или седите на маса на работа.

  Оваа рутина од пет движења за глуждовите и стапалата е фокусирана на мускулите и тетивите. Истражувањата покажаа дека вклучувањето на статичко и динамично истегнување може да го подобри вашиот опсег на движење. Затоа, истегнувањето кое трае од пет до 10 секунди и истегнувањето кое продолжува да се движи за време на истегнување се клучни за подобрување на мобилноста.

  Вежбајте ја оваа рутина еднаш дневно, поминувајќи низ секое движење полека и внимателно, за да го зајакнете опсегот на движење и флексибилноста околу зглобовите.

  1. Свиткување на стапалата
  Исправете ја едната нога и свиткајте го стапалото нагоре и доближете ги прстите до потколеницата. Држете го стапалото во таа положба пет секунди. Повторете ја оваа рутина пет пати, а потоа сменете ја ногата.

  2. Флексија и екстензија
  Свиткајте ја едната нога нагоре, држете пет секунди, а потоа, наместо веднаш да се префрлите од флексија на продолжување, продолжете со свиткување. Потоа насочете ги прстите напред и држете ги пет секунди.

  3. Кругови на часовникот
  Седејќи или лежејќи, свиткајте ја едната нога нагоре. Ова се нарекува позиција 12 часот. Потоа ротирајте го глуждот така што стапалото е насочено надесно и тргнете кон 1 часот. Продолжете во насока на стрелките на часовникот додека не стигнете до 6 часот. Повторете пет пати, а потоа свртете пет пати спротивно од стрелките на часовникот.

  4. Ротација на глуждот
  Истегнете ја едната нога пред вас. Однадвор, завртете го стапалото на страна и држете го пет секунди.

  5. Свиткување на прстите
  Оставете ги двете нозе да се релаксираат. Потоа замислете како се обидувате да здробите парче ткаенина на подот и да го подигнете со нозете. Цврсто свиткајте ги сите 10 прсти и држете ги пет секунди. Опуштете се и опуштете ги нозете. Повторете го ова 10 пати, пишува CNN.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img