More

  Од ЕУ ни се враќа храната со пестициди: Каде завршува и јадеме ли здрава храна?

  spot_img

  Земјоделскиот инженер за фитомедицина Ненад Илиќ изјави дека храната што ни се враќа поради пестициди од границите на земјите членки на Европската унија дополнително се контролира, а доколку се потврдат обвинувањата – се уништува. Посочува дека нема шанси да се најде на пазарот за продажба.

  За многу краток период многу земји ги вратија српските производи од границата. Последна во низата беше краставицата поради пронајдениот фунгицид, што беше потврдено од европскиот систем за брза тревога во трговијата со храна. Како се случи ова? Каква храна има на нашите трпези?

  Да потсетиме, во последните неколку месеци од границите беа вратени неколку тони домати, краставици, а претходно и праски и сливи.

  Спречен извоз на краставици од Србија: Откриен металаксилен фунгицид
  „Во однос на пратката со краставици го имаме фунгицидот металаксил М кој е пронајден во недозволени количини. Нејзината дозволена сума е 0,01 отсто, а пронајдени се 0,25 отсто. Металаксим М припаѓа на фунгициди и не е толку токсичен како некои други пестициди. Но, од друга страна имаме недозволено количество пестициди во овошјето. За нас експертите ова ни кажува за несовесно нанесување на пестициди од страна на производителите“, истакна Илиќ.

  Според него, производителите кои работат на овој начин не ги почитуваат препораките на експертите од областа, ниту во фармацијата, ниту од министерството.

  Зборувајќи за тоа каде во Србија завршуваат производите што се враќаат од границите на ЕУ, тој рече дека таквите пратки одат на супер анализа по враќањето.

  „Доколку се открие дека пратката не ја исполнува употребната вредност, веднаш оди да се уништи во Србија“, рече Илиќ и додаде дека имаме добри институции во земјата каде што тоа се прави.

  „Контролата на квалитетот на храната ја вршат министерствата за земјоделство и здравство, така што се уништува се што не е здраво за употреба на нашите пазари. Нема шанси ваква храна да се најде на пазарите“, подвлекува Илиќ.

  Коментирајќи за купувањето производи на маркетите, тој препорача граѓаните да имаат интеракција со производителите кои продаваат коректни производи.

  Илиќ предупреди дека потрошувачката на производи кои имаат зголемено количество пестициди може да предизвика сериозни здравствени проблеми, како што се невротоксични ефекти. Сепак, тој вели дека здравствените проблеми не можат да настанат откако ќе изедете едно овошје, туку барем килограм.

  „Ако јадете само едно овошје, ништо не може да се случи. Но, доколку се консумира подолго време, тогаш може да се појават здравствени проблеми“, заклучи Илиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img