More

  Објавен списокот за плати: Работниците во Германија заработуваат најмногу од овие занимања

  spot_img

  Колку заработуваш како доктор во Германија? Каде е мојата плата во германскиот просек? И во која индустрија се чека највисок просек на крајот на месецот? Потрошувачите сега го имаат одговорот на сите овие прашања.

  Денес изборот на работа во голема мера зависи од платата. На крајот на краиштата, многу области од секојдневниот живот станаа поскапи, од комунални услуги до храна.

  Во овие занимања најмногу заработуваат вработените

  Онлајн платформата за вработување Stepstone процени околу 921.973 податоци за плати на луѓе во Германија и објави извештај за плата врз основа на тоа.

  Истражувањето ги зеде предвид возраста, полот и универзитетската диплома, економскиот сектор и разликите меѓу сојузните држави. Значи, која професионална група е на врвот на платниот список?

  Списокот на плати зависи од професијата: Најмногу заработуваат лекарите, банкарите и инженерите
  Резултатите тешко дека ќе бидат изненадување за повеќето луѓе, бидејќи лекарите заработуваат најмногу, пренесува Феникс.

  Следната листа дава преглед на годишните највисоки плати во Германија од 2021 до 2023 година.
  Доктори – просечна плата (бруто) – 107.250 евра, просечна плата (бруто) – 94.750 евра

  Банкарство, финансии и осигурување – просечна плата (бруто) – 63.000 евра, средна плата (бруто) – 57.000 евра

  Инженерство – просечна плата (бруто) – 60.250 евра, просечна плата (бруто) – 56.000 евра

  Консалтинг – просечна плата (бруто) – 59.750 евра, просечна плата (бруто) – 54.000 евра

  ИТ индустрија – просечна плата (бруто) – 59.000 евра, просечна плата (бруто) – 54.000 евра

  Маркетинг и ПР – просечна плата (бруто) – 57.000 евра, просечна плата (бруто) – 50.000 евра

  Човечки ресурси – просечна плата (бруто) – 55.000 евра, просечна плата (бруто) – 45.500 евра

  Продажба – просечна плата (бруто) – 50.750 евра, просечна плата (бруто) – 43.000 евра

  Трговија – просечна плата (бруто) – 43.500 евра, просечна плата (бруто) – 40.250 евра

  Здравство и социјален сектор – просечна плата (бруто) – 42.500 евра, просечна плата (бруто) – 39.000 евра

  Логистика – просечна плата (бруто) – 43.750 евра, просечна плата (бруто) – 38.000 евра

  Трговија на големо и мало – просечна плата (бруто) – 40.250 евра, просечна плата (бруто) – 35.750 евра

  Гастрономија и хотелиерство – просечна плата (бруто) – 39.750 евра, просечна плата (бруто) – 35.500 евра

  Оттука, Stepstone ги наведува т.н. за секоја професионална група. просечна плата, која е нешто пониска во сите сектори.

  Просечната плата е точно на средина од сите проценети плати во соодветната група на занимања. Тоа значи дека има точно ист број на износи на плати кои се повисоки и пониски од средната вредност. Сепак, информациите за просечната плата често се искривени отстапувања.

  Двете сојузни држави се привлечни за работниците
  Покрај банкарската и осигурителната индустрија, во извештајот се споменуваат и воздухопловната и фармацевтската индустрија како области каде вработените можат да очекуваат високи плати (56.000 до 63.250 евра).

  Платите се релативно пониски (35.000 до 38.000 евра) во угостителството, земјоделството, шумарството, риболовот, хортикултурата и рекреацијата, туризмот, културата и спортот.

  Оние кои работат во источна Германија заработуваат во просек за 17 отсто помалку отколку на запад, јавуваат германските медиуми.

  Две сојузни држави се особено привлечни за вработените: најголема заработка има во Хамбург и Хесен (47.500 до 49.750 евра), а најниска во Саксонија-Анхалт (36.500 евра).

  Половата разлика во платите и универзитетската диплома се клучни
  Во просек, жените заработуваат 12,4 отсто помалку од мажите. Меѓутоа, ако се земат предвид возраста, активноста, професијата, обуката, професионалното искуство, големината на компанијата, федералната држава, градската и одговорноста на персоналот за да се споредат платите меѓу мажите и жените, разликата помеѓу половите во платите е само 5,5 проценти.

  Високата диплома може да им гарантира на вработените поголема плата, пишуваат германските медиуми. Овде, Степстоун забележува просечен јаз во платите од 33 отсто помеѓу академските плати (57.500 евра) наспроти вработените без диплома (41.000 евра).

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img