More

  Нови случаи на морбили во Србија се регистрирани на територијата на Нови Пазар, Белград, Нови Сад и Лозница

  spot_img

  Нови случаи на морбили во Србија се регистрирани на територијата на Нови Пазар, Белград, Нови Сад и Лозница, објави српски Блиц.

  Најмногу заразени има во Нови Пазар – 23, 6 се во Белград, а по 1 случај во Нови Сад и во Лозница.

  Во Белград од почетокот на годинава се регистрирани најмногу случаи на морбили – 94.

  Засилените мерки сѐ уште важат

  Во Србија сѐ уште се во сила засилените мерки на епидемиолошки надзор кои важат од 7 февруари и ќе останат до крајот на двојниот период на инкубација по последниот регистриран случај на мали сипаници.

  Малите сипаници (морбили) се пренесуваат со директен контакт со болно лице – преку бакнување, ракување, преку воздух со респираторни капки испуштени од болно лице како што се кашлање и кивање, а ретко и индиректно преку свежо контаминирани предмети.

  Инкубацијата, периодот од моментот на влегување на вирусот во телото до појавата на симптомите на сипаница, трае од 7 до 18 дена.

  Симптоми

  По инкубацијата (периодот од моментот на влегување на вирусот на сипаници во телото до манифестацијата на болеста, односно почетокот на симптомите) од 7 до 18 дена, се случува следново:

  • појава на покачена телесна температура;
  • назален секрет;
  • кашлање;
  • конјунктивитис (водени, црвени очи, отечени очни капаци).

  Наведените симптоми на сипаница траат 2 до 4 дена, по што се јавува следново:

  • скок на телесната температура (над 40 степени Целзиусови);
  • појава на макулопапуларна сипаница првин на лицето, зад ушите и на вратот;
  • сипаницата потоа се шири по телото и по екстремитетите.

  Болното лице е заразно на последниот ден од инкубацијата (кога сѐ уште е без симптоми), 4 дена пред појавата на сипаници и 4 дена по појавата на сипаници.

  Ова е токму најопасното бидејќи човек го шири вирусот без да сфати.

  Компликации

  Компликациите се почести кај децата под 5-годишна возраст и кај возрасните над 20-годишна возраст, а тие се:

  • воспаление на белите дробови (пневмонија);
  • воспаление на средното уво;
  • дијареа;
  • воспаление на мозокот;
  • губење на видот;

  Србија лани не достигна 95% покриеност со МРП вакцина

  Ни лани, во 2023 година, Србија не достигна 95% покриеност со МРП вакцината против сипаници, заушки и рубеола, што е доволно за да се избегне епидемија. Опсегот е само неколку проценти поголем во споредба со 2022 година.

  Најниски вредности на вакцинирање со МРП вакцина се регистрирани во Србија во текот на 2020 и 2021 година во последните 20 години.

  Поради падот на колективниот имунитет, дојде до епидемија на морбили (по 20 години најголема епидемија во Србија со смртни исходи).

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img