More

  Нова студија: Овој вид месо може да го зголеми ризикот од рак на устата

  spot_img

  Врската помеѓу релативно високата потрошувачка на месо и одредени видови на рак е добро утврдена. Светската здравствена организација го класифицира преработеното месо – како сланина, колбаси и други сувомеснати меса – заедно со пушењето и азбестот како канцерогени „група 1“, но забележува дека потрошувачката на преработеното месо треба да биде ограничена, за разлика од пушењето и изложеноста на азбест, кои и двете треба целосно да се избегнуваат.

  Повеќето организации за превенција од рак се согласуваат дека луѓето треба да го ограничат преработеното месо бидејќи е поврзано со рак на дебелото црево и желудникот, како и со други видови. Сега новото истражување открива како дури и некои посвежи животински протеини може да доведат до зголемен ризик од друг вид на рак.

  Новата студија беше спроведена од истражувачи по хемија и рак на Медицинскиот универзитет во Шлезија во Катовице, најголемото медицинско училиште во Полска, а потоа беше објавено во списанието Nutrients на 7 април 2024 година, пишува The Healthy.

  Истражувачкиот тим објави: „Оралниот рак е еден од светските истражувачки приоритети поради неговата постојано зголемена стапка на инциденца“, нагласувајќи го овој тренд кај помладите возрасни. Тие теоретизираа дека ова зголемување може да биде поврзано со зголемување на потрошувачката на црвено месо. Претходните истражувања покажаа дека кога црвеното месо се загрева (што, се разбира, се прави за да се уништат патогените и да се направи побезбедно и повкусно), се формираат хемиски соединенија кои можат да доведат до канцерогени промени во дигестивниот тракт. Високата температура и подолгото време за готвење може да ги зголемат овие соединенија.

   

  Во студијата учествувале две групи полски граѓани кои пополнувале прашалници за храна за нивните навики во исхраната. На првата група и беше дијагностициран орален карцином помеѓу 2022 и 2023 година со просечна возраст од 67 години. Во меѓувреме, контролната група се состоеше од луѓе без дијагноза на рак или друга хронична болест со просечна возраст од 53 години.

  Кога овие две биле споредени, истражувачите откриле дека додека пушењето, консумирањето алкохол и инфекцијата со хуман папиломавирус (ХПВ) се поврзани со најголем ризик од орален рак, консумирањето црвено месо исто така го зголемува ризикот. Колку е поголем вкупниот внес на месо, толку е поголем ризикот од рак на устата.

  Особено, повисоките нивоа на црвено месо го зголемувале ризикот, но ризикот се зголемувал уште повеќе кога месото се преработувало. Пушеното месо беше најмногу поврзано со најголем ризик од развој на рак на усната шуплина во споредба со прженото, печеното и варено месо.

  Изненадувачки, месото на скара не покажа толку висока поврзаност, но истражувачите теоретизираа дека тоа може да биде затоа што полската култура генерално го пече месото само во одредени прилики. Ќе треба да се направат повеќе студии надвор од тестираната популација за да се види дали ова е поврзано со други области во светот каде печењето на скара е попопуларно, бидејќи е познато дека развива канцерогени соединенија. На пример, во Бразил, јадењето месо на скара четири или повеќе пати неделно е поврзано со зголемена стапка на орален карцином, забележаа тие.

  Студијата имаше добра вест: се чини дека потрошувачката на зеленчук има заштитен ефект против ракот на устата.

  Севкупно, истражувачите заклучија дека „ограничувањето на потрошувачката на месни производи и менувањето на методите за подготовка на јадења со месо може да го намали ризикот од развој на орален рак“.

  Ова е во согласност со општата порака на Американскиот институт за истражување на ракот, кој ги советува луѓето да консумираат што помалку преработено месо.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img