More

  Нова опасна дрога “фентанил“ го преплави пазарот: Пристигнува од Кина, а толку е силна што е тешко да се одреди безбедна доза

  spot_img

  Откако американската влада се обиде да ја намали понудата на фентанил, една од најсмртоносните лекови што брзо се шири низ светот, на пазарот се појави нитазен. Станува збор за опиоид кој често се појавува на црниот пазар заедно со други лекови. Фактот дека е тешко да се одреди минимална, безбедна доза зборува за јачината на оваа супстанца.

  Бројот на лица хоспитализирани поради труење со опиоиди е значително зголемен во Данска. Половина од смртните случаи кај младите се поврзани со дрога, пишува ХРТ.

  „Посебно сме загрижени за зголемената достапност на опиоидите. Тие можат да се купат преку Интернет или во киосци“, вели Нилс Сандо од Националниот одбор за здравство во Данска.

  Опиоидите припаѓаат на група на лекови против болки кои го отепуваат централниот нервен систем. Најпознати се морфинот, метадонот, фентанилот и трамадолот.

  „Да, има многу луѓе во градот кои ги земаат“, вели Кристофер Мадвиг.

  „Трамадол, кортизон, опиоиди се наоѓаат во автобусите, околу задните седишта. Не го сретнавме тоа пред оваа зима“, вели возачот на автобусот Брајан Плагборг.

  Меѓу потрошувачите има се повеќе млади малолетници.

  „Го гледам тоа како голем проблем во Данска, особено овде во Есбјерг“, вели студентот Омар Дамиќ.

  „Дилерите не се грижат за вас. Тие ги сакаат вашите пари. Не им го давајте. Вашиот живот вреди повеќе од торба од 10 фунти“, предупредува поранешниот зависник Мет Пери.

  Но, Данска не е исклучок. Повеќе од 100 смртни случаи во изминатите девет месеци се пријавени во ОК од земање опиоид наречен нитазен.

  Лекот е толку силен што е тешко да се одреди дури и минималната безбедна доза.

  Нитазенот во просек зема по еден млад живот на секои три недели.

  Се нуди на различни социјални платформи. Лекарите сметаат дека Владата премногу бавно реагира на брзото ширење на овие наркотични дроги.

  „Агенцијата за криминал вели дека е произведен во нелегални кинески лаборатории од каде што пристигнува во ОК. Мислам дека ситуацијата е полоша отколку што покажуваат бројките“, вели д-р Џудит Јејтс.

  Нитазените се појавија кога владата се обидуваше да го намали снабдувањето со фентанил, што предизвика голем проблем во САД. Често излегува на пазарот помешано со други лекови.

  Една од последиците на оваа нова дрога може да се види на улиците кои се полни со зависници, како што беше случајот со фентанил.

  „Некои рани одат длабоко, сè до коските. Понекогаш има црви и слично. Кога си толку зависен што не знаеш дека е на тебе. Не сте свесни што се случува со вашето тело“, вели Колин од здружението за поддршка на зависности Savage Sisters.

  Производството на опиоиди е евтино и лесно и лесно се транспортира во САД. Оваа недела во Кина, американскиот државен секретар Антони Блинкен се обиде да се договори со кинескиот министер за јавна безбедност за заеднички мерки за запирање на извозот на наркотици во САД.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img