More

  Нова директива за заштита на потрошувачите во ЕУ

  spot_img

  Европскиот парламент усвои директива која ги штити потрошувачите во Европската унија од различни нефер деловни практики, вклучително и тврдење за еколошката исправност на производите без докази, како и продажба на производи со вградени дефекти кои според тоа траат помалку.

  За да стапи во сила оваа директива мора да биде одобрена од Европскиот совет и објавен во Службениот весник на ЕУ. Секоја земја-членка потоа има 2 години да го имплементира во своето законодавство.

  Новите правила се обврска и на сите земји-кандидати за членство во Европската унија.

  Како што е наведено на веб-страницата на Европскиот парламент, на постојната листа на забранети деловни практики на територијата на Европската Унија ќе се додадат голем број проблематични пазарни практики поврзани со „зелено перење“ и рано расипување на производите.
  Директивата инсистира на појасни и повистинити информации за потрошувачите при етикетирање на производите, со што се забранува употребата на општи еколошки тврдења како што се „еколошки производ“, „природен“, „биоразградлив“, „климатски неутрален“ и „еколошки“, доколку постои нема докази за барањето.

  Регулирано е и означувањето на производите со барања за одржливост, а во иднина тоа ќе биде дозволено само доколку тоа се заснова на официјални сертификати или ако е врз основа на процедури утврдени од институциите.

  Директивата става акцент на времетраењето на стоката, па во иднина информациите за гаранцијата ќе треба да бидат повидливи, а ќе се креира и нова усогласена ознака за да се истакнат производите со продолжен гарантен рок.

  Новите правила забрануваат да се прават неосновани тврдења за издржливоста на производот – на пример, дека машината за перење ќе издржи 5.000 циклуси на употреба кога под нормални околности тоа не е точно – потоа ги наведува потрошувачите да го заменат апаратот пред да биде навистина неопходно, што често е куќиште со тонери за печатачи и претставување на производи како поправливи кога не се, се вели во соопштението на Европскиот парламент.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img