More

  Нов рекорд за сом на Пахор: некои луѓе тргнаа да го ловат со донација од 1 цент

  spot_img

  Одговорот на втората хуманитарна аукција на мачката на Пахор е неверојатен. Кампањата е само на половина пат, но збирот на сите донации веќе достигнува речиси сто илјади. Можеби повторно ќе добие таков сопственик, кој пак ќе ја понуди на лицитација“, изјави Златко Фратар.

  Добротворната аукција на мачката на Пахор достигна нови пресвртници. Откако вчера поранешниот претседател ја сподели информацијата дека веќе се собрани над 83.000 евра донации, денеска бројката веќе се приближи до 100.000.

  Како што ни изјави Златко Фратар, еден од тројцата браќа на успешно претприемачко семејство од Корушка, сумата на собраните донации е веќе нешто под 95 илјади евра. Вкупниот број на донатори досега е приближно 1.100. „Познаваме многу од нив, а нашите деловни партнери исто така одговорија на добротворната кампања“, рече тој.

  Тој нагласи дека не ги интересираат износите на поединечните донации, според информациите од минатата недела, максималната донација е 5.000 евра, некои од нив донирале и по еден цент. Тоа се добротворни донации и секој придонесува колку сака. Затоа, износот не е ограничен ниту нагоре, ниту надолу. „Можеби мачката на Пахор повторно ќе најде таков сопственик, кој ќе ја стави на аукција. Ние го направивме нашиот дел“, рече Фратар.

  Добротворната кампања е само на половина пат
  „Чувството на добар одговор е одлично. Некако го очекувавме тоа, но не и дека сумата ќе порасне толку брзо“, рече тој и откри дека првичната цел била да се соберат 100.000 евра. „Сега нашата цел е да собереме најмалку 120.000 евра, така што болницата во Словењ Градац, која ќе добие половина од сумата, ќе ја добие истата донација како што беше дадена за време на првата добротворна кампања на Пахор.

  Бидејќи собирањето средства е само на половина пат, се чини дека целта ќе биде надмината. Можете да ги донирате до 31.03.2023 година, а новиот сопственик ќе биде извлечен на 4.04.2023 година во Дравоград.

  Регионалното здружение на Црвен крст Дравоград собира пари на трансакциската сметка SI56 6100 0001 9303 056. Референцата треба да биде 3-2023, шифрата за намена е CHAR, а намената на плаќањето е 2 круг на картичката.

  Половина од собраните пари ќе бидат донирани во Општата болница Словењ Градец, која со парите ќе набави гама камера. Ова се користи за да се утврди степенот на рак и да се дијагностицираат болести на коските и зглобовите. Другата половина од собраните пари ќе биде распределена помеѓу организациите Херои од 3 кат и Институтот Златен лак, на кои и поранешниот претседател ги донира собраните пари.

  Уште пред крајот на првата хуманитарна аукција, разговаравме со поранешниот претседател Борут Пахор. Тој тогаш на N1 тимот откри многу тајни за најпознатата словенечка мачка.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img