More

  Нов предупредувачки знак за Алцхајмерова болест – се појавува во четириесеттите

  spot_img

  Раната дијагноза на Алцхајмеровата болест е од клучно значење, бидејќи доцната дијагноза значи дека заболениот ќе има помалку време да ја контролира болеста и да донесува животни одлуки.

  Но, научниците открија нов предупредувачки знак, кој се појавува во четириесеттите.

  Научниците од Универзитетскиот колеџ во Лондон открија дека таканареченото изгубено во времето и просторот може да биде знак за Алцхајмерова болест.

  Тие ги тестирале вештините за возење користејќи слушалки за виртуелна реалност и откриле дека луѓето со најголем ризик од деменција имаат најлоши резултати. Носејќи слушалки, учесниците мораа да одат низ полето до предметите што исчезнаа кога стигнаа до нив.

  Слушалките потоа ги отстранија визуелните знаци во околината и учесниците мораа да се вратат таму каде што се сеќаваа дека е првиот предмет.

  Резултатите објавени во списанието Алцхајмерова болест и деменција, наведуваат дека учесниците со најголем ризик од Алцхајмерова болест најмногу се бореле, но немале проблеми на другите когнитивни тестови.

  Ова сугерира дека проблемите со навигацијата може да се појават со години или децении пред другите симптоми на Алцхајмерова болест. Исто така, мажите имале полоши резултати од жените на овој навигациски тест.

  „Се надеваме дека ова знаење ќе им помогне на луѓето да добијат навремена и точна дијагноза“, рече истражувачот од Институтот за когнитивна невронаука на UCL и автор на студијата Коко Њутн.

  Ова е особено важно ако се одобрени одредени лекови за Алцхајмерова болест, бидејќи тие ќе помогнат да се исчистат токсичните амилоидни наслаги во мозокот во раните фази на болеста. Но, научниците истакнаа дека овие револуционерни лекови всушност можат да го намалат мозокот на пациентите и да бидат штетни, пренесува Klix.ba.

  За крај, важно е да се укаже на други симптоми кои се вообичаени за оваа болест, а тоа се: проблеми со меморијата, проблеми со размислување и расудување, промени во расположението и промени во перцепцијата на далечината.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img