More

  НИЈЗ предлага бесплатна вакцинација против ХПВ и за момчиња до 26 години

  spot_img

  Националниот институт за јавно здравје достави предлог до Министерството за здравство во кој меѓу другото предлага бесплатна вакцинација против ХПВ за девојчиња и момчиња до 26 години. Во моментов, право на бесплатна вакцинација имаат момчињата од 6-то, 7-мо и 8-мо одделение од основно училиште и оние од 1-ва и 3-та година од средното образование.

  Националниот институт за јавно здравје (НИЈЗ) достави до Министерството за здравство предлог за програмата за вакцинација за летото 2024 година. Меѓу другото, Институтот предложи да се овозможи вакцинација против хуманиот папиломавирус (ХПВ) за девојчиња и момчиња до 26 години.задолжително здравствено осигурување.

  Минатогодишната програма за вакцинација претходно обезбеди бесплатна вакцинација против ХПВ на две дополнителни генерации момчиња, поточно во 1 и 3 гимназија.

  Во НИЈЗ, исто така, предложија во овогодинешната програма за вакцинација во летото 2025 година да биде објавено продолжување на националната програма со вакцинација на децата против сипаници, а финансирањето на вакцината против сипаници да се обезбеди во оваа годишно лето.

  За оваа година, НИЈЗ предлага да се дозволи вакцинација против менингоенцефалитис што се пренесува преку крлежи (TMB) како дел од задолжителното здравствено осигурување за жените, но за две дополнителни генерации возрасни кои наполниле 47 и 48 години во тековната година, во во прилог на подобните генерации на возрасни – тоа е, ki v dopolnijo 49 летови во тековниот лет.

  Министерството се уште го проучува предлогот на НИЈЗ
  НИЈЗ го поднесе овој предлог поради ниската стапка на вакцинација против КМЕ кај возрасните кои имаат право на оваа вакцинација, објаснуваат оттаму.

  Во Институтот, тие би сакале во иднина да им се овозможи на бремените жени бесплатно да се вакцинираат со вакцината против респираторниот синцицијален вирус (РСВ) кога вакцината ќе биде достапна во Словенија.

  Како што е објаснето во НИЈЗ, вакцинацијата против дифтерија, тетанус и голема кашлица минатата година е преместена од трето во 2 одделение основно училиште поради новиот распоред за систематски прегледи, па затоа ќе биде неопходно оваа вакцинација да се спроведе во 4 одделение. во наредната учебна година од оние деца кои ова училишно лето посетуваат трето одделение, па се уште не се вакцинирани.

  Од Министерството за здравство информираат за СТА дека од НИЈЗ добиле предлог за програмата за вакцинација за летото 2024 година и дека се уште ја проучуваат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img