More

  Не гледајте во грдо животно, не галете го стомакот

  - Advertisement -

  Бременоста е време на исчекување, а идните мајки често се полни со прашања, од кои многу, за жал, се засновани на митови и суеверија. Ако пијам кафе за време на бременоста, дали моето бебе ќе се роди со кафеави дамки?

  Женските деца ја крадат убавината на мајката

  Според митот, девојките ја крадат убавината на своите мајки. Ако трудницата стане поатрактивна во текот на бременоста, таа може да му се заблагодари на малото момче во својот стомак.

  Избегнувајте газење на јаже во текот на бременоста

  Во одредени култури, суеверието ги советува трудниците да избегнуваат да прегазат јаже додека се бремени, бидејќи тоа може да доведе до нухална врвца, во која папочната врвца се заплеткува околу вратот на бебето. Во модерната ера, митот е проширен и на електричните кабли. Митот исто така не препорачува кревање на рацете над главата во текот на бременоста, бидејќи и тоа може да доведе до нухална врвца. Не постои научна основа за ниту еден од овие митови.

  Не ја сечете и не бојадисувајте косата за време на бременоста

  Ако жената се потстрижи додека е бремена, бебето може да развие проблеми со видот. Тешко е да се сфати природниот процес што би можел да биде во основата на причината и последицата на ова суеверие.

  Поконтроверзно е дали жените треба да ја бојадисуваат косата во текот на бременоста. Употребата на бои за коса дефинитивно не е поврзана со вродени аномалии кај луѓето, иако експертите советуваат да не се користи во првото тромесечје.

  Зачестеноста на раѓање на бебе се зголемува кога Месечината е полна

  Меѓу повкоренетите суеверија за бременоста е идејата дека зачестеноста на раѓањето бебе се зголемува за време на полна Месечина. Дури и дел од медицинскиот персонал кој работи во одделението за породување верува во ова, што веројатно во умот ја зајакнува веродостојноста на вистинската врска. Меѓутоа, и покрај опсежните истражувања, научниците допрва треба да ја идентификуваат врската помеѓу полната Месечина и стапката на наталитет.

  Не гледај на грдо животно

  Приказната на старите жени која постои во неколку култури сугерира дека кога трудницата ќе погледне непријатно или грдо животно, нејзиното бебе ќе добие сличност со тоа животно. Нема докази кои ја поддржуваат оваа идеја, а уште поважно, бебињата едноставно не можат да бидат грди.

  Не купувајте или примајте подароци за бебето додека не се роди

  Во некои култури, како и кај нас, се верува дека купувањето, примањето или отворањето подарок за бебето пред да се роди носи несреќа, како што е абортусот. Заснован во голема мерка на страв и верување во магија, овој ги носи обележјата на суеверие. Слично на тоа, некои жени веруваат дека бебешкиот дух ќе се исплаши (при абортус) ако бременоста се објави прерано. Ова исто така се заснова на погрешно разбирање на причината.

  Ризикот од спонтан абортус е природно поголем во првото тримесечје во споредба со второто и третото тримесечје. Најавата за бременост во тие први недели нема ефект врз ризикот од спонтан абортус.

  Не галете го премногу стомакот

  Колку и да е примамливо, трудницата треба да се воздржува од прекумерно триење на својот испакнат стомак. Ако се препушти на разумот, нејзиното бебе ќе биде разгалено. Она што го сугерира митот е малку веројатно.

  Меѓутоа, вреди да се напомене дека до 10-тата недела од бременоста, фетусот во развој може да го почувствува допирот, произведувајќи одговори кога ќе се турка низ стомакот на мајката.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img