More

  Не чека ново поскапување на горивата? Министерот Филиповиќ зборуваше за ваучери

  spot_img

  Мораториумот на цената на горивата истекува во вторник, а доколку владата не интервенира, горивата може драстично да пораснат. Министерот за економија и одржлив развој Давор Филиповиќ ги коментираше цените на горивата и можноста за воведување ваучери.

  „За да знаеме точно што ќе биде во вторник, која е цената, треба да почекаме да заврши тргувањето на медитеранскиот пазар денес, бидејќи тоа е референтниот пазар од кој земаме вредности кога ги пресметуваме цените на горивата за следната недела. Вчера имаше намалување на цените на бензините и на дизелот на медитеранскиот пазар“, рече министерот и додаде:

  „Ќе видиме како ќе се движи цената денеска и потоа во текот на викендот ќе имаме прецизни пресметки, а во контекст на тоа што ќе се случи во вторник ќе донесеме одлука земајќи го предвид сето она што досега го презедовме, а тоа е да се грижиме за нашите граѓани и економијата“.

  Министерот посочи дека „во вонредни ситуации сите опции се на маса“.

  Тој се осврна и на ваучерите, наведувајќи дека оваа мерка се уште не е готова. „Ваучерите беа спомнати пред ден-два од премиерот и тоа е мерка која се разработува, а која нема да се случи во вторник. Сепак, планираме да го направиме тоа и кога ќе ги имаме деталите ќе бидете известени“.

  Министерот Филиповиќ коментираше и дали постои можност Владата да интервенира во цените на храната.

  „Сите опции се на маса. Ова е извонредна ситуација во која не може да влијае на цените на светските пазари. Сите знаеме дека инфлацијата е увезена и во голема мера е резултат на бруталната руска агресија против Украина. Она што можеме да го направиме е да ги ублажиме последиците од сето она што се случува“, рече Филиповиќ и додаде:

  „Пред две недели ја поправивме цената на горивата надвор од автопатот, оставивме одредено поскапување на автопатот. Да немаше одредување на цената и да немаше владини мерки, дизелот ќе беше 16,65 куни, бензинот ќе беше 13,08 куни, бензинот ќе беше 15,95 куни наместо 13,50 куни. Правиме се за да им помогнеме на граѓаните“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img